SAD optužuju Kinu da je strah od nezavisnih medija

Peking je danas upozorio da strani novinari treba da "poštuju zakon" da bi radili u Kini

6129 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države su optužile danas Kinu "da se plaši" nezavisnih medija, pošto ih je Peking obavijestio da će stranim novinarima još više ograničiti pristup.

"Predložene mjere će pogoršati novinarstvo u Kini koja već pati zbog nedovoljno otvorenih i nezavisnih medija" napisala je na "Tviteru" portparolka Stejt departmenta, Morgan Ortagus.

Ona je rekla da SAD godinama pokušavaju da ubijede Kinu da odobri američkim novinarima da se vrate u tu zemlju, da pruži američkim novinarima slobodu da normalno nastave rad, i da prekine zastrašivanje i uznemiravanje stranih novinara.

"I pored toga, Ministarstvo spoljnih poslova Kine nas je informisalo da namjerava da još više ograniči pristup stranim novinarima" koji tamo rade, rekla je ona.

Ona je upitala zašto se Komunistička partija Kine "plaši nezavisnih i istraživačkih medija" koji su, kako je navela, "poboljšali i produbili saznanja svijeta o stvarnosti u Kini".

Peking je danas upozorio da strani novinari treba da "poštuju zakon" da bi radili u Kini.

Peking je to upozorenje izdao poslije bekstva dvojice australijskih novinara prošle noći iz Kine u strahu da će biti uhapšeni "iz razloga nacionalne bezbjednosti".

Kineske vlasti su ove godine protjerale američke novinare iz najvećih listova, a SAD zauzvrat pojačale nadzor nad radom dopisništava kineskih državnih medija na svojoj teritoriji, smatrajuć ih "organima propagande".

Bonus video: