NAJAVA ITALIJANSKOG PREMIJERA

Konte: Italija će podržati Liban uz neophodne reforme

"Liban može da se osloni na Italiju i ulogu Italije u Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici", rekao je Konte nakon sastanka sa predsjednikom Libana Mišelom Aunom

3662 pregleda 0 komentar(a)
Konte, Foto: AP
Konte, Foto: AP

Italijanski premijer Ðuzepe Konte izjavio je danas da će njegova država podržavati ekonomski i društveni rast Libana.

On je poručio da se nada da će nova vlada u toj zemlji biti brzo formirana.

Konte, koji je posljednji u nizu stranih zvaničnika koji su posjetili Liban poslije stravične eksplozije u Bejrutu 4. avgusta, rekao je da se nada da će nova vlada početi proces obnove poslije eksplozije i primijeniti preko potrebne reforme.

"Liban može da se osloni na Italiju i ulogu Italije u Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici", rekao je Konte nakon sastanka sa predsjednikom Libana Mišelom Aunom.

Konte se susreo u Libanu i sa drugim zvaničnicima, uključujući i predsjednika parlamenta Nabiha Berija i odlazećeg premijera Hasana Dijaba, prenosi AP.

U eksploziji u luci u prestonici Libana poginulo je 192 ljudi, više od 6.000 je povređeno i pričinjena je materijalna šteta u vrijednosti od više milijardi dolara.

Italija, jedan od najvećih trgovinskih partnera Libana, poslala je pomoć odmah nakon eksplozije. Italija je poslala i terensku bolnicu koju je Konte opisao kao "veoma napednu" i tim vojnih inženjera, koji rade u luci.

Međunarodna zajednica je upozorila da neće obezbijediti finansijsku pomoć ukoliko Liban ne sprovede reforme kojima bi se suprotstavio široko rasprostranjenoj korupciji i lošem upravljanju, koji su zemlju doveli na ivicu bankrota.

Preporučujemo za Vas