Vašington povlači dio snaga iz Iraka

Zvaničnici u međunarodnoj koaliciji koju predvode SAD kažu da iračke snage sada uglavnom mogu same da se nose sa ostacima Islamske države

924 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vojska Sjedinjenih Američkih Država saopštila je da će ovog mjeseca smanjiti svoje prisustvo u Iraku sa 5.200 na 3.000 vojnika, što je potez koji se dugo očekivao.

Prošlog mjeseca Rojters je javio da se očekuje da SAD smanje broj vojnika u Iraku za oko trećinu. Sjedinjene Države imaju oko 5.200 vojnika u Iraku za borbu protiv Islamske države. Zvaničnici u međunarodnoj koaliciji koju predvode SAD kažu da iračke snage sada uglavnom mogu same da se nose sa ostacima Islamske države.

SAD i Irak objavili su u junu da namjeravaju da smanje broj američkih vojnika u zemlji u mjesecima koji dolaze, podsjeća Tanjug.

Američki predsjednik Donald Tramp je 2016. godine u kampanji isticao da će okončati američke "beskrajne ratove", ali američki vojnici i dalje su raspoređeni u Avganistanu, Iraku i Siriji, mada u manjem broju.

Prošlog mjeseca Tramp je, tokom sastanka sa iračkim premijerom, ponovo obećao da će povući američke vojnike iz Iraka.

Irački parlament izglasao je ranije ove godine odluku da strani vojnici treba da napuste zemlju i američki i drugi vojnici u međunarodnoj koaliciji postepeno se povlače.

Bonus video: