AD ne namjeravaju da istupe iz članstva do sredine 2021. godine

Tramp naložio administraciji: Redukujte kontakte sa SZO

Jandžong Huang smatra da je zvanični Vašington, svojim odnosom prema SZO i željom da i u tom slučaju zauzme ulogu svjetskog lidera, uznemirio svoje evropske partnere

2655 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: AP
Tramp, Foto: AP

Dok predsjednik SAD, Donald Tramp ruši mostove između SAD i SZO, dio administracije nastoji da sačuva američki uticaj u SZO promovisanjem dugoročnih reformi i davanjem ovlašćenja pojedinim američkim diplomatama da nastave s radom na programima SZO protiv dječije paralize, HIV i drugih infektivnih bolesti, navodi se u analizi uglednog vašingtonski magazina Forin polisi.

Međutim, najnovije instrukcije - da se presjeku vitalni diplomatski kontakti i saradnja sa SZO stigle su iz Stejt departmenta, iako SAD ne namjeravaju da istupe iz članstva u SZO do sredine 2021. godine.

Ovako kontradiktorno postupanje Vašingtona ukazuje da Tramp s jedne strane želi da ukaže na ogromne izazove s kojima se američka administracija suočila tokom pandemije i želi da kazni SZO jer ne prihvata da se Kina proglasi krivcem za širenje koronavirusa u svijetu.

S druge strane, očigledno da se Bijela kuća, nevoljno, oslanja i dalje na SZO kao predvodnika u globalnoj bitki protiv brojnih smrtonosnih oboljenja koja bi, ukoliko bi bila zanemarena, mogla da ugroze i Ameriku.

"Dopalo se to nekome ili ne, izgleda da SAD ipak ne mogu da žive bez SZO", ocijenio je Jandžong Huang, stariji saradnik za globalna zdravstvena pitanja pri njujorškom Savjetu za međunarodne odnose.

Iz Stejt departmenta je prošle nedjelje saopšteno da će Trampova administracija uputiti oko 80 miliona dolara koje duguje SZO na račune UN, ali za druge programe svjetske organizacije.

Alma Golden, zvaničnica američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) nedavno je izjavila da će SAD nastaviti da sarađuju sa SZO samo u situacijama kada "SZO pokaže da je sposobna da rešava određene probleme kojima alternativni partneri nisu dorasli".

"USAID je odlučan da obezbijedi da naše istupanje iz SZO ne ugrozi dostupnost medicinske pomoći najugroženijima", rekla je Goldenova.

Iz Stejt departmenta je prošle nedjelje saopšteno da će Trampova administracija uputiti oko 80 miliona dolara koje duguje SZO na račune UN, ali za druge programe u nadležnosti svjetske organizacije.

Jandžong Huang smatra da je zvanični Vašington, svojim odnosom prema SZO i željom da i u tom slučaju zauzme ulogu svjetskog lidera, uznemirio svoje evropske partnere.

"Pozicija SAD kao svjetskog lidera u koordinisanju svjetskog zdravstvenog sistema (poretka) je podrivena. Po svemu sudeći, moglo bi se reći da je Amerika svoju ulogu globalnog lidera predala na srebrnom poslužavniku Kini", zaključio je Jandžong Huang, a prenio Forin polisi.

Preporučujemo za Vas