Ruski državni hakeri osumnjičeni za napad na firme koje finansiraju Bajdenovu kampanju

Jedan od izvora rekao je da nije jasno da li je meta Bajdenova kampanja ili Rusi pokušavaju da dobiju pristup informacijama o drugim klijentima SKDK-a

3927 pregleda 3 komentar(a)
Džo Bajden, Foto: AP Photo
Džo Bajden, Foto: AP Photo

Majkrosoft je nedavno upozorio jednu od glavnih savjetodavnih firmi za izbornu kampanju demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, Džoa Bajdena, da je na meti osumnjičenih ruskih državnih hakera, prema saznanjima tri izvora koja su upoznata sa tim pitanjem, piše Rojters.

Pokušaji hakovanja ciljali su osoblje u vašingtonskoj filijali firme SKDKnickerbocker, koja je zadužena za strategiju kampanje i komunikacije, a koja sarađuje sa Bajdenom i drugim istaknutim demokratama u protekla dva mjeseca, rekli su izvori.

Osoba upoznata sa odgovorom ove firme na pokušaje napada, rekla je da hakeri nisu uspjeli da dobiju pristup mrežama firme.

"Oni su dobro zaštićeni, tako da nije bilo kršenja", rekao je izvor.

Potpredsjednica SKDK-a Hilari Rozen odbila je da komentariše, dok portparol Bajdena nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Pokušaji hakovanja SKDK-a dolaze kada su američke obavještajne agencije pokrenule alarme zbog mogućih napora stranih vlada da se umiješaju u predsjedničke izbore u SAD-u, koji su zakazani za novembar.

Istrage bivšeg specijalnog savjetnika Roberta Mulera i obavještajnog odbora Senata zaključili su da su se pridružene ruske vlade umiješale u predsjedničke izbore 2016. godine, a Muler je upozorio da se Rusija miješala i u trenutnu kampanju.

Jedan od izvora rekao je da nije jasno da li je meta Bajdenova kampanja ili Rusi pokušavaju da dobiju pristup informacijama o drugim klijentima SKDK-a.

Izvršna direktorka SKDK-a, Anita Dan, bila je direktorka komunikacija Bijele kuće tokom predsjedništva Baraka Obame i služi Bajdenovoj kampanji kao viši savjetnik.

Pokušaje infiltriranja u SKDK je nedavno ovoj kompaniji prijavio Majkrosoft, koji je identifikovao hakere bliske ruskoj vladi kao najvjerovatnije krivce, prema kazivanju tri izvora upoznatih s tim pitanjem.

Napadi su uključivali krađu identiteta, metodu hakovanja koja pokušava da prevari korisnike da otkriju lozinke, kao i druge napore da se infiltriraju u mrežu SKDK-a, rekli su ova tri izvora.

Portparol Majkrosofta odbio je da komentariše.

SKDK je usko povezan sa Demokratskom strankom, radeći na šest predsjedničkih kampanja i brojnim kongresnim trkama.

Pored trenutnog rada za Bajdena, firma je 2018. godine radila na uspješnim guvernerovim kandidovanjima u Kanzasu i Konektikatu.

Bonus video: