Knjiga Vudvorda: Kim Džong Un govorio Trampu o ubistvu svog ujaka

Tramp je rekao Vudvordu da CIA "nema pojma" kako da se ophodi prema Pjongjangu

2364 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: AP Photo
Donald Tramp, Foto: AP Photo

Komentari predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Trampa, o prijetnji od novog koronavirusa privukli su široku pažnju nakon objavljivanja odlomaka iz knjige novinara Boba Vudvorda "Bijes", piše Vašington Tajms.

Odlomci takođe pružaju nove detalje o Trampovim razmišljanjima o sjevernokorejskom predsjedniku, Kim Džong-unu, rasnim nemirima i misterioznom novom oružju za koje Tramp tvrdi da druge svjetske sile ne znaju.

U knjizi, koja se zasnivala na 18 intervjua koje je Vudvord vodio sa Trampom između decembra i jula i sa drugima (odlomke iz knjige prenijeli su Vašington Post, gdje je Vudvord urednik, i CNN), obrađene su i druge teme.

Vudvord je napisao da je Tramp rekao da je impresioniran Kimom kada se prvi put sreo sa sjevernokorejskim liderom u Singapuru 2018. godine i da je Kim "daleko iznad pametnog".

Tramp je takođe rekao da mu Kim „sve govori“, pa mu je čak i dao grafički prikaz o tome kako je ubio svog ujaka.

Dok se upuštao u pregovore o nuklearnom oružju sa Kimom, Tramp je odbacio procjene obavještajnih zvaničnika da Sjeverna Koreja nikada neće odustati od nuklearnog oružja.

Tramp je rekao Vudvordu da CIA "nema pojma" kako da se ophodi prema Pjongjangu.

Tramp je takođe odbacio kritike zbog njegova tri sastanka sa Kimom, tvrdeći da samiti nisu bili velika stvar.

Kritičari su rekli da je Tramp susretom s Kimom pružio sjevernokorejskom lideru legitimitet na svjetskoj sceni.

„Trebala su mi dva dana. Upoznao sam ga. Ne kajem se ni zbog čega “, rekao je Tramp, koji je vezanost Sjeverne Koreje za svoj nuklearni arsenal uporedio sa nekim ko je zaljubljen u kuću i „ jednostavno je ne mogu prodati “.

Kim je pozdravio Trampovu pažnju, u pismu ga nazvavši "vašom preuzvišenošću“.

Kim je napisao Trampu da vjeruje da će „duboko i posebno prijateljstvo između nas djelovati kao magična sila“.

Rasni nemiri

U junu, nakon što su savezni agenti nasilno uklonili demonstrante sa vašingtonskog trga Lafajet u blizini Bijele kuće, kako bi Tramp napravio prostor za fotografisanje ispred crkve u kojoj je držao Bibliju, Tramp je pozvao Vudvorda, kako bi se pohvalio da se zalaže za „zakon i poredak".

„Spremićemo se da pošaljemo vojnu brigadu Nacionalne garde nekima od ovih jadnika koji ne znaju šta rade, ovih jadnih radikalnih ljevičara“, rekao je Tramp Vudvordu, koji je snimio Trampa.

Kasnije tog mjeseca, Vudvord je pitao Trampa da li je kao bijelac osjećao odgovornost da bolje „razumije bijes i bol“ koji osjećaju Afroamerikanci.

„Ne“, odgovorio je Tramp. "Uopšte to ne osjećam."

Dok je Vudvord pritiskao Trampa zbog diskriminacije i nejednakosti koje su Afroamerikanci pretrpjeli tokom godina, on je ukazao na to kako je stopa nezaposlenosti Afroamerikanaca pala prije pandemije.

Kada su njih dvojica 22. juna ponovo razgovarali o rasnim odnosima, Vudvord je pitao Trampa da li misli da u Americi postoji sistemski rasizam.

„Pa, mislim da ga ima svuda“, rekao je Tramp.

„Mislim da ga ovdje vjerovatno ima manje nego na većini mjesta. Ili ovde manje nego na mnogim drugim mjestima “.

Na pitanje Vudvorda da li je rasizam „prisutan“ u Sjedinjenim Državama na način koji utiče na živote ljudi, Tramp je odgovorio: „Mislim da jeste. I to je nesrećno. Ali mislim da jeste. “

Misteriozno oružje

U razgovorima sa Vudvordom o rastućim tenzijama između SAD i Sjeverne Koreje u 2017. godini, Tramp je rekao: „Izgradio sam nuklearni - sistem naoružanja kakav niko nikada ranije nije imao u ovoj zemlji. Imamo stvari koje niste ni vidjeli ni čuli. Imamo stvari za koje (ruski predsjednik Vladimir) Putin i (kineski predsjednik Jinping) Si nikada ranije nisu čuli. Nema nikoga - ono što imamo je nevjerovatno.

Vudvord piše da su izvori, koji su s njim razgovarali pod uslovom anonimnosti, potvrdili da je američka vojska imala „novi tajni sistem naoružanja“.

Ali izvori nisu pružili detalje i rekli su Vudvord-u, prema knjizi, da su iznenađeni što ih je Tramp objelodanio.

Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, Robert O’ Brajan, rekao je u srijedu za „Foks Njuz“ da predsjednik nije razgovarao ni o kakvom konkretnom sistemu naoružanja.

„Uvek smo na vrhu, i uvek imamo nešto o čemu naši protivnici ne znaju“, rekao je O’Brajan.

Bivši top zvaničnici u Trampovoj administraciji

Vudvard-ova knjiga citira Džareda Kušnera, Trampovog zeta i višeg savjetnika, koji je rekao: „Najopasniji ljudi oko predsjednika su previše samouvjereni idioti“.

U knjizi se takođe citira izjava Kušnera, koji je rekao da je savjetovao ljude da razmisle o „Alisi u zemlji čuda“ kada pokušavaju da razumiju Trampovo predsjedništvo.

Roman govori o djevojčici koja padne kroz zečju rupu, a Kušner je, prema Vudvord-u, izdvojio Češirsku mačku za koju je rekao da ima izdržljivost i istrajnost, ali ne i smjer.

Vudvord-ova knjiga takođe govori o tome kako su neki najviši zvaničnici administracije razmišljali o prekidu. Tadašnji ministar odbrane Džejms Matis otišao je u vašingtonsku nacionalnu katedralu da se pomoli za budućnost nacije pod Trampom kao vrhovnim komandantom.

Prema Vudvordovoj knjizi, Matis je jednom rekao tadašnjem direktoru Nacionalne obavještajne službe Denu Kotsu: „Možda dođe vrijeme kada budemo morali da preduzmemo kolektivnu akciju“, jer je Tramp „opasan“ i „nesposoban“ da bude predsjednik.

Vudvord kaže da je Matis rekao Kotsu da "predsjednik nema moralni kompas."

Kots je, kaže knjiga, odgovorio: „Tačno. Za njega laž nije laž. To je samo ono što on misli. Ne zna razliku između istine i laži. "

Kots je bivši senator iz Indijane, a u administraciju ga je regrutovao potpredsjednik Majk Pens, koji je takođe iz Indijane.

„Kako trpiš predsjedništvo Trampa", Kotsova supruga Marša, jednom je pitala Pensa na večeri u Bijeloj kući.

„Mislim da je (Pens) razumio. I samo mi je šapnuo na uvo: „Drži se pravca“.

Bonus video: