Gutereš apelovao na donatore da ulože 35 milijardi dolara za program SZO protiv Kovida-19

Do sada su prikupljene samo tri milijarde dolara za program

8135 pregleda 0 komentar(a)
Gutereš, Foto: AP Photo
Gutereš, Foto: AP Photo

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je danas na zemlje donatore i ostale da ulože 35 milijardi dolara za program Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) čiji je cilj ubrzanje istraživanja i razvoja testova, liječenja i vakcina za koronavirus.

"Bez infuzije od 15 milijardi dolara tokom naredna tri mjeseca, počevši od sada, izgubićemo mogućnost da unaprijedimo istraživanje, povećamo proizvodnju i počnemo da isporučujemo nove testove i ljekove za Kovid-19", rekao je Gutereš na početku sastanka pod pokroviteljstvom SZO o inicijativi, poznatoj kao Act Accelerator.

Pozvao je na značajnije i što brže finansiranje kako bi se povećale šanse za globalno rješenje koje bi moglo da vrati normalnost u svijet. Do sada su prikupljene samo tri milijarde dolara za program.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Grebejesus upozorio je na brojne ugovore koje su države sklopile sa farmaceutskim kompanijama kako bi obezbijedile sopstvene doze vakcine protiv koronavirusa, ocjenjujući da bi to moglo da ugrozi nepristrasan pristup i zaustavi napredak u okončanju pandemije Kovid-19.

Bonus video: