Majkrosoft: Ruski hakeri napali američku predizbornu kampanju i stranke

Većinu pokušaja infiltracije ruskih, kineskih i iranskih agenata zaustavio je "Majkrosoftov" bezbjednosni softver i obavijestio mete. Ta kompanija nije iznijela da li je neko možda uspješno hakovan i kakve su posljedice

4376 pregleda 1 komentar(a)
Foto: AP Photo
Foto: AP Photo

Ista ruska vojna obavještajna jedinica koja je hakovala američke Demokrate 2016. godine, pokušala je nedavno sličan upad u računarski sistem više od 200 organizacija, uključujući političke stranke i konsultante, objavila je u četvrtak kompanija "Majkrosoft".

Čini se da su ti pokušaji dio šireg ciljanja na političku kampanju pred izbore u SAD i srodne grupe, rekla je kompanija.

"Ono što smo vidjeli u skladu je s prethodnim obrascima napada koji ne ciljaju samo na kandidate i osoblje kampanje, već i na one s kojima se oni savjetuju o ključnim pitanjima", napisao je u blogu Tom Bart, potpredsjednik "Majkrosofta".

Većinu pokušaja infiltracije ruskih, kineskih i iranskih agenata zaustavio je "Majkrosoftov" bezbjednosni softver i obavijestio mete, rekao je on. Ta kompanija nije iznijela da li je neko možda uspješno hakovan i kakve su posljedice.

Iako su američki obavještajci prošlog mjeseca rekli da Rusi favorizuju predsjednika Donalda Trampa, a Kinezi više vole bivšeg potpredsjednika Džoea Bajdena, demokratskog izazivača Trampa, "Majkrosoft" je u četvrtak primetio da su kineski državni hakeri ciljali na "osobe visokog profila povezane sa izborima", uključujući ljude povezane s Bajdenovom kampanjom.

Kina, međutim, uglavnom predstavlja prijetnju zbog špijunaže, dok Rusija krade podatke i koristi ih kao oružje.

"Majkrosoft" nije procijenio koji strani protivnik predstavlja veću prijetnju integritetu predsjedničkih izbora u SAD u novembru. Konsenzus stručnjaka za sajber-bezbjednost je da je rusko miješanje najteže. Visoki zvaničnici Trampove administracije su to osporili, mada ne nudeći nikakve dokaze.

"Majkrosoftova" objava pokazuje da ruska vojna obavještajna služba nastavlja da ide na ciljeve povezane s izborima, nesputana američkim optužnicama, sankcijama i drugim protivmjerama, rekao je Džon Haltkvist, direktor za obavještajne analize vodeće firme za sajber-bezbjednost "FireEye".

Ruska služba se umiješala u predizbornu kampanju 2016. godine nastojeći da donese korist Trampu hakovanjem Demokratskog nacionalnog komiteta i i-mejlova Džona Podeste, menadžera kampanje Hilari Klinton, i izbacivanjem sramotnog materijala na mrežu, ustanovili su istražitelji Kongresa SAD i FBI.

Ista jedinica ruske vojne obavještajne službe GRU, poznata kao "Fancy Bear", za koju "Majkrosoft" kaže da je izvršilac sadašnje aktivnosti, takođe pred izbore, 2016. godine je upala u baze podataka o registraciji birača u najmanje tri države SAD, mada nema dokaza da je pokušala da ometa glasanje.

"Majkrosoft" koji ima uvid u to jer je njegov softver i masovno prisutan i visoko ocijenjen kao bezbjedan, nije iznio da li su američki zvaničnici koji upravljaju izborima ili sistemima za glasanje, ove godine bili na meti državnih hakera. Američki obavještajni zvaničnici kažu da do sada nisu vidjeli dokaze za to.

"Majkrosoft" je rekao da je tokom prošle godine primijetio pokušaje grupe "Fancy Bear" da prodre u ukupno više od 200 grupa direktno i indirektno povezanih sa američkim izborima.

Takođe je na meti bila Evropska narodnjačka stranka desnog centra, najveća grupacija u Evropskom parlamentu. Portparol te stranke rekao je da su pokušaji hakovanja bili neuspješni. "Njemački Maršalov fond SAD", istraživački centar, bio je takođe meta. Portparol je rekao da nema dokaza o upadu.

"Majkrosoft" nije rekao da li su ruski hakeri pokušali da prodru u Bajdenovu kampanju, ali je rekao da kineski hakeri iz grupe "Hurricane Panda" koju podržava njihova država, "izgleda da su indirektno i neuspješno" ciljali Bajdenovu kampanju putem e-pošte. Bajdenova kampanja nije to potvrdila, iako je u izjavi rekla da je upoznata sa izvještajem "Majkrosofta".

U blogu direktora "Majkrosofta" se navodi da su maja i juna ove godine hakeri iz Irana, koji imaju podršku svoje države, bezuspješno pokušali da se prijave na račune Trampovih zvaničnika kampanje i administracije. "Mi smo velika meta, pa nije iznenađujuće vidjeti zlonamjerne aktivnosti usmjerene na kampanju ili naše osoblje", rekla je zamjenica sekretara za štampu Trampove kampanje Tia MekDonald.

Tim Murta, direktor komunikacija Trampove kampanje, rekao je: "Predsjednik Tramp će Džoea Bajdena pobijediti pošteno i ne treba nam nikakvo strano miješanje, niti ga želimo".

U junu je "Gugl" otkrio da je grupa "Hurricane Panda" ciljala na zaposlene u Trampovoj kampanji, dok su iranski hakeri pokušavali da upadnu u naloge osoblja Bajdenove kampanje.

Iako su i državni tužilac Viliam Bar i savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O'Brajen rekli da Kina predstavlja najveću prijetnju američkim izborima, kao meta se pominje samo "jedna istaknuta osoba koja je ranije bila povezana" s Trampovom administracijom.

Grejem Bruki, direktor digitalnih forenzičkih istraživanja u Atlantskom savjetu, osporava Barovu i O'Brajenovu tvrdnju da Kina predstavlja veću prijetnju za ovogodišnje izbore. Njegova laboratorija predvodi u otkrivanju i objavljivanju ruskih kampanja dezinformisanja.

Bruki je potvrdio da je Atlantski savjet među ciljevima grupe "Hurricane Panda", ali rekao je da nema dokaza da su pokušaji hakovanja, za koje je rekao da su bili neuspješni, imali bilo kakve veze sa izborima 2020. godine.

"Imamo sve naznake da je to bio slučaj sajber-špijunaže, prikupljanja informacija, što je različito od miješanja u izbore", rekao je on.

Suprotno tome, rekao je Bruki, "prilično je očigledno da su ruski pokušaji (koje je objelodanio Majkrosoft) bili usredsređeni na izborne procese i grupe koje na njima rade".

Bonus video: