Bajden i Tramp na dvije odvojene komemoracije: Bol zbog žrtava 11. septembra

Oko 200 građana, među njima guverner Endrju Kuomo i senator Čak Šumer učestvovalo je na komemoraciji u Njujorku gdje su članovi porodica čitali imena skoro tri hiljade ubijenih kada su se otmičari usmjerili dva aviona sa putnicima u kule bliznakinje

7207 pregleda 33 reakcija 1 komentar(a)
Bajden na komemoraciji, Foto: AP
Bajden na komemoraciji, Foto: AP

Predsjednički kandidat demokrata Džo Bajden i potpredsjednik SAD Majk Pens prisustvovali su u Njujorku obiljeležavanju 19. godišnjice terorističkih napada na SAD, dok je predsjednik Donald Tramp bio na ceremoniji u Šanksvilu, Pensilvanija, gde je pao jedan od otetih aviona, prenosi Rojters.

Zvona na memorijalnom trgu Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku označila su početak komemoracije 19. godišnjice terorističkih napada u SAD 11. septembra, piše N1.

U Njujorku je minutom ćutanja označen trenutak kada je prvi oteti avion udario u sjevernu kulu Trgovinskog centra.

Tokom komemoracije minut ćutanja je ponovljen pet puta u znak sjećanja na trenutke kada je drugi oteti avioni udario u drugi toranj Trgovinskog centra, zatim u Pentagon i u polje u Pensilvaniji, kao i kada se svaki od tornjeva srušio.

Oko 200 građana, među njima guverner Endrju Kuomo i senator Čak Šumer učestvovalo je na komemoraciji u Njujorku gdje su članovi porodica čitali imena skoro tri hiljade ubijenih kada su se otmičari usmjerili dva aviona sa putnicima u kule bliznakinje.

Bajden je između ostalog ragovarao sa 90 godina starim Marijom Fišer, koja je izgubila sina u terorističkom napadu. On joj je rekao da je takođe ostao bez sina, požalivši se, "to nikada ne prolazi, zar ne?"

Potom joj je dao ružu koju je držao, prenosi Rojters. Komemoracije su održane i ispred Pentagona, čiju je zgradu pogodio treći avion i Šanksvilu, gdje je oboren četvrti avion kada su se putnici suprostavili otmičarima Al kaide.

Oni su upali u pilotsku kabinu u pokušaju da povrate kontrolu nad avionom koji su otmičari, kako se pretpostavlja, planirali da usmjere na zgradu Kongresa ili Belu kuću, javlja Rojters. "Jedino što je stajalo između neprijatelja i smrtonosnog napada na srce američke demokratije bila je hrabrost i odlučnost 40 muškaraca i žena – nevjerovatnih putnika i posade leta 93," rekao je Tramp.

On je u poruci na Tviteru napisao da SAD poštuje svoju obavezu datu 2001. da će se uvek sjećati 3.000 "nedužnih Amerikanaca koji su besmisleno ubijeni".

Bajden će takođe posjetiti Šanksvil, a prije ulaska u avion u Delaveru gdje živi, rekao da će napraviti prekid u političkoj kampanji kako bi obiljeližio godišnjicu terorističkih napada.

"Neću govoriti ni o čemu osim o 11. septembru. Obustavljamo reklamiranje. Ovo je važan dan i tako ćemo ga obiljeližiti," rekao je Bajden.

U samoubilačkom terorističkom napadu otetim avionima na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu, poginule su 2.752 osobe. Zgrada Pentagona je znatno oštećena, a dva tornja visine 410 metara u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn su potpuno srušena. U međuvremenu, na njihovim ruševinama je podignut kompleks vredan 25 milijardi dolara sa tri oblakodera, muzejom i memorijalom, sa idejom da opet bude centar međunarodne trgovine.

Međutim, zbog pandemije Njujork, prema opisu Rojtersa, sada podsjeća na avetinjski pust mali grad. U SAD je od koronavirusa umrlo više od 191.000 građana, od toga u državi Njujork 32.700.

Optuživši Osamu Bin Ladena, lidera islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD su 7. oktobra počele bombardovanje Avganistana. Američke snage su u maju 2011. u Pakistanu ubile Osamu bin Ladena, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Bonus video: