Na protestima u Kolumbiji deset mrtvih i više od 400 povrijeđenih

Prema navodima Ministarstva odbrane, deset osoba je poginulo, dok je 209 civila i 194 policajaca povrijeđeno

3161 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa protesta, Foto: AP
Detalj sa protesta, Foto: AP

Najmanje deset osoba je poginulo, a više od 400 je povrijeđeno tokom dvodnevnih protesta u Kolumbiji, koji su izbili zbog smrti Havijera Ordoneza u policijskom pritvoru, saopštili su danas zvaničnici.

Nasilje koje potresa Bogotu nakon smrti Ordoneza nastavljeno je i tokom druge noći manjih protesta i sukoba sa policijom, prenosi AP.

Prema navodima Ministarstva odbrane, deset osoba je poginulo, dok je 209 civila i 194 policajaca povrijeđeno.

Na desetine gradskih autobusa našlo se na meti vandala, od kojih je 13 zapaljeno, a tokom nemira je oštećeno 60 policijskih stanica.

Kolumbijski ministar odbrane Karlos Truhiljo Holmes izvinio se u ime policije za sve nezakonite radnje, koje su počinjene tokom zadržavanja Ordoneza u pritvoru u srijedu ujutru.

On je dodao da je naloženo disciplinsko saslušanje, kako bi se utvrdilo da li su policajci počinili ubistvo i zloupotrebili svoja ovlašćenja.

Protesti u Kolumbiji izbili su nakon što je na društvenim mrežama podijeljen video snimak na kojem je prikazano kako su policijski službenici više puta upotrijebili elektrošoker na Ordonezu, koji je kasnije preminuo u bolnici.

Na snimku se vidi kako Ordonez leži na zemlji i moli policajce da prestanu sa upotrebom elektrošokera.

Policija tvrdi da je Ordonez pio na ulici sa prijateljima, kršeći mjere socijalnog distranciranja, kada je odveden u policijsku stanicu u zapadnom dijelu Bogote.

Dva policijska službenika osumnjičena za zl

Bonus video: