Iranske vlasti osudile odluku Bahreina o normalizaciji odnosa s Izraelom

"Bahrein je tom sramotnom odlukom žrtvovao palestinsku stvar i decenije borbe", prenijela je televizija saopštenje ministarstva spoljnih poslova

2064 pregleda 0 komentar(a)
Rohani, Foto: AP Photo
Rohani, Foto: AP Photo

Iran je danas odluku Bahreina o normalizovanju odnosa s Izraelom nazvao "sramotnom" i ocijenio da će njome postati saučesnik izraelske politike koja ugrožava regionalnu bezbjednost, javlja iranska državna televizija.

"Bahrein je tom sramotnom odlukom žrtvovao palestinsku stvar i decenije borbe", prenijela je televizija saopštenje ministarstva spoljnih poslova.

Sporazum Bahreina i Izraela, koji je najavio američki predsjednik Donald Tramp, djelimično je sklopljen zbog zajedničke zabrinutosti djelovanjem Irana u regiji.

Iranska diplomatija takođe je poručila da će vlade Bahreina i njegovih saveznika smatrati odgovornim za bilo koju nesigurnost koju Izrael izazove u području Zaliva, prenosi Hina.

Palestinci se pribojavaju da će odluke Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) oslabiti dugogodišnji panarapski stav da se Izrael, u zamjenu za uspostavljanje normalnih odnosa s arapskim zemljama, mora povući s okupiranih teritorija i prihvatiti palestinsku državnost.

Bahrein je nakon UAE, te Egipta i Jordana, koji su razmijenili diplomatska predstavništva s Izraelom prije više decenija, postao četvrta arapska zemlja koja je normalizovala odnose sa tom državom.

Bonus video: