U ANKARI BIJESNI ZBOG JEDNOSTRANIH AKCIJA

Lavrov: SAD su razljutile Tursku

U intervjuu za moskovski Komersant, ruski šef diplomatije je ocijenio i da "ne obećava" pokušaj SAD da kroz moguće uvođenje novih sankcija promijene spoljnu politiku Rusije
76 pregleda 0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.01.2018. 07:52h

Turska vojska je ušla u sirijski region Afrin koji je pod kontrolom Kurda, dan nakon što je pokrenula vazdušne udare u tom regionu.

Šef ruske diplomatije rekao je u intervjuu za "Komersant" da su Ankaru razljutile "jednostrane akcije" Vašingtona u Iranu i Siriji.

"Mnogi politički analitičari pitaju zašto nam je stalo i kažu da je najgore – najbolje: pustite SAD da dokažu nemogućnost da dođu do sporazuma, da pokažu svoju destruktivnu ulogu u globalnim poslovima, pustite da to bude u Iranu ili Siriji i gdje su jednostrane akcije već razljutile Tursku", rekao je Lavrov.

U intervjuu za moskovski Komersant, koji je urađen ranije ove nedjelje, a objavljen juče, Lavrov je ocijenio i da "ne obećava" pokušaj SAD da kroz moguće uvođenje novih sankcija promijene spoljnu politiku Rusije, prenio je Rojters.

Turska vojska ranije danas je ušla u sirijski region Afrin koji je pod kontrolom Kurda, dan nakon što je pokrenula vazdušne udare u tom regionu.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan poručio je da će turske snage brzo završiti operaciju u Afrinu, istakavši da je Turska ijrešena da tu oblast očisti od milicije pod nazivom "Jedinice za zaštitu naroda", koja uživa američku podršku,a koju Ankara smatra terorističkom grupom.

Američki ministar odbrane Džejms Matis tvrdi da je Turska obavijestila Sjedinjene Države da će krenuti sa vazdušnim udarima.

Preporučujemo za Vas