Suga izabran za šefa partije: Osigurao glasove i za poziciju premijera Japana

Druga dva kandidata dobili su zajedno 157 glasova

5005 pregleda 1 komentar(a)
Suga, Foto: Reuters
Suga, Foto: Reuters

Jošihide Suga izabran je za novog šefa japanske vladajuće partije, čime je takoreći osigurao glasove u parlamentu za novog premijera Japana.

Suga je dobio 377 glasova na izborima Liberalno demokratske partije za određivanje nasljednika premijera Šinza Abea koji je prošlog mjeseca najavio da će podnijeti ostavku iz zdravstvenih razloga.

Druga dva kandidata dobili su zajedno 157 glasova.

Očekivana pobjeda Suge, sadašnjeg glavnog sekretara kabineta u Abeovoj vladi, takoreći mu osigurava izbor u parlamentu u srijedu zbog većine koju ima vladajuća koalicija Liberalnih demokrata.

Suga je stekao podršku vodećih ljudi u partiji rano u kampanji zbog očekivanja da će nastaviti Abeovu politiku.

On je rekao da će njegovi glavni prioriteti biti borba protiv koronavirusa i oporavak privrede teško pogođene pandemijom.

On je stalno ponavljao ostvarenja za vrijeme Abeove vlade kada je bio pitan o politici koju će slijediti.

Uprkos percepciji da je povučena Abeova desna ruka, Suga je zapravo poznat po svom čvrstom pristupu u obavljanju poslova kao koordinator i po uticaju na birokrate uz primjenu centralizovane moći premijerske kancelarije.

Suga kaže za sebe da je refromista i da je radio na tome da ostvari politiku koja ruši teritorijalne barijere birokartije.

Suga, s druge strane, skoro uopšte nije putovao u inostranstvo i nije poznato njegovo diplomatsko umijeće, mada se uglavnom očekuje da će slijediti Abeove prioritete.