UNESCO javlja da su tokom protesta širom svijeta porasli napadi na novinare

Najmanje desetero novinara ubijeno je od 2015. do sredine 2020., a 125 ih je napadnuto ili uhapšeno, stoji u izvještaju kojim je obuhvaćeno 65 zemalja

3058 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nasilje nad novinarima koji izvještavaju s protesta širom svijeta dramatično se povećalo, a glavni počinitelji su policajci i snage sigurnosti, objavio je u ponedjeljak UNESCO, a prenosi Hina.

Ta UN-ova agencija je između januara i juna zabilježila 21 protest na kojem su novinari bili napadnuti, uhapšeni ili ubijeni.

Napadi su dio šireg trenda u kojem policija i snage sigurnosti u posljednjih pet godina koriste prekomjernu silu, piše u izvještaju.

Najmanje desetero novinara ubijeno je od 2015. do sredine 2020., a 125 ih je napadnuto ili uhapšeno, stoji u izvještaju kojim je obuhvaćeno 65 zemalja.

Ubijeni novinari radili su u Siriji, Meksiku, Izraelu, Nikaragvi, Sjevernoj Irskoj, Nigeriji i u Iraku.

Glavna direktorica UNESCO-a Odri Azule pozvala je vlade da osiguraju da novinari mogu raditi svoj posao bez straha za vlastitu sigurnost.

"Novinari imaju ključnu ulogu u izvještavanju i informiranju građana o prosvjedima", rekla je u priopćenju.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu i sve relevantne institucije da osiguraju da se ta fundamentalna prava poštuju", istakla je Azule.

UNESCO kaže da su razlozi za proteste ekonomska nejednakost, korupcija, kršenje političkih sloboda, rastuća autoritarnost, pa nekim vladama nije u interesu objektivno izvještavanje.

"UN je u nekoliko rezolucija izrazio zabrinutost zbog neprijateljske retorike političkih čelnika protiv novinara", rekla je Azule.

Bonus video: