Sporazumi Izraela sa Emiratima i Bahreinom ne pominju rješenje po modelu dvije države

Po ocjeni izraelskih komentatora oni predstavljaju pobjedu za premijera Izraela Benjamina Netanjahua koji je posle podrške rješenju dvije države 2009. godine polako odstupio od tog koncepta

5574 pregleda 2 komentar(a)
Prije potpisivanja sporazuma, Foto: Rojters/Tom Brener
Prije potpisivanja sporazuma, Foto: Rojters/Tom Brener

Sporazumi o normalizaciji odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina, potpisani u utorak u Bijeloj kući, ne uključuju posvećenost nastojanjima da se postigne rješenje izraelsko palestinskog sukoba po modelu dvije države već samo pozivaju na pravedno okončanje konflikta ta dva naroda.

Nekoliko sati nakon svečanosti potpisivanja kojem je predsjedavao predsjednik SAD Donalad Tramp objavljeni su dugo očekivani tekstovi sporazuma.

Po ocjeni izraelskih komentatora oni predstavljaju pobjedu za premijera Izraela Benjamina Netanjahua koji je posle podrške rješenju dvije države 2009. godine polako odstupio od tog koncepta.

On je podržao Trampov mirovni plan kojim se predviđa "realistično rješenje (po modelu) dvije države", ali je rekao da ne smatra da će ono što će Palestinci dobiti na osnovu tog predloga biti država.

Netanjahu je potpisao "Pakt o miru" sa Emiratima u kojem se pominje predstavljanje Trampovog plana u januaru koji su Palestinci u potpunosti odbili.

Emirati i Izrael su se obavezali na "nastavak napora na postizanju pravednog, sveobuhvatnog realističnog i održivog rješenja izraelsko palestinskog sukoba".

Potom se navodi da su u duhu mirovnih sporazuma postignutih sa Egiptom 1979. i Jordanom 1994. dvije zemlje posvećene saradnji radi rješenja izraelsko palestinskog sukoba pregovorima kako bi se zadovoljile potrebe i aspiracije oba naroda i doprinijelo napretku sveobuhvatnog bliskoistočnog mira stabilnosti i prosperiteta.

U manje formalnoj "Deklaraciji mira" koju je Izrael potpisao sa Bahreinom koriste se gotovo iste riječi.

I Emirati i Bahrein su bili pristalice rješenja po modelu dvije države i insistirali su da su voljni da normalizuju odnose sa Izraelom samo pod uslovom da to nije na račun njihove podrške Palestincima i naporima da se osnuje palestinska država u granicama prije rata 1967. godine s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

I prije potpisivanja državni minstar za spoljne poslove UAE Anvar Gargaš rekao je novinarima da će se na rješenje dvije države samo indirektno aludirati.

Uz pominjanje izraelsko palestinskog sukoba sporazum na sedam strana između Izraela i Emirata ,koji je najdetaljniji, predviđa osnivanje ambasada i finalizovanje bilateralnih sporazuma u 15 oblasti, uključujući finansije, investicije, civilnu avijaciju, vize i konzularne usluge, inovaciju, trgovinu, ekonomske odnose, zdravstvenu brigu, nauku, tehnologiju, između ostalog.

U mirovnoj deklaraciji Izrael i Bahrein izražavaju uvjerenje da će ovakav razvoj događaja voditi "u budućnost u kojoj svi narodi i sve vjere žive zajedno u duhu saradnje i uživaju mir i prosperitet" i najavljuju sporazume u oblasti investicija, turizma, direktnih letova, bezbjednosti, telekomunikacija tehnologije, energije…

Sve tri strane predstavljene Trampom, Netanjahuom, šefom diplomatije Emirata Abdulahm bin Zajedom bin Sultanom Al Nahjanom i Bahreina Abdullatifom al Zajanijem potpisale su takođe treći dokument nazvan "Sporazumi Avram" koji uključuje zajedničku posvećenost miru i toleranciji.

Izrael I SAD se nadaju da će ti sporazumi dovesti do velike promjene u regionu ako na njih pristanu druge arapske zemlje, pogotovo Saudijska Arabija, navodi AP.

Za sada se vjeruje da su blizu priznanja Izraela Oman, Sudan i Maroko.

Bonus video: