Tomas Kuk se vratio u digitalnom obliku

Kineska grupa Fosun Turizam (Fosun Tourism) kupila je u novembru brend i internet imovinu Tomasa Kuka, a danas je objavila da oživljava njegovo poslovanje radi prodaje odmora putem interneta

1542 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Britanski Tomas Kuk (Thomas Cook) počeo je danas da posluje kao internet turistička kompanija koju podržavaju kineski vlasnici, nakon prošlogodišnjeg kolapsa prouzrokovanog nagomilanim dugovima i okretanjem kupaca internetu.

Kineska grupa Fosun Turizam (Fosun Tourism) kupila je u novembru brend i internet imovinu Tomasa Kuka, a danas je objavila da oživljava njegovo poslovanje radi prodaje odmora putem interneta, prenosi SEEbiz.

Tomas Kuk je osnovan 1841. godine i bio je najstarija turistička agencija u svijetu sve do bankrota u septembru prošle godine, oko šest mjeseci prije nego što je pandemija Kovid-19 opustošila turističku industriju.

Novi Tomas Kuk prodavaće destinacije na britanskoj listi sigurnih putničkih koridora, uključujući Italiju, Grčku i Tursku.

Trenutak koji je odabran za pokretanje poslovanja može da bude čudan, s obzirom na pandemiju. Mnogi avio-prevoznici i kompanije koje organizuju odmore bačene su na koljena, pa je tako i najveći svjetski turoperater TUI Group bio prisiljen da traži pomoć njemačke države.

Izvršni direktor Tomas Kuka za Veliku Britaniju, Alan Frenč, rekao je da pokretanje poslovanja u vrijeme pandemije predstavlja kratkoročni izazov, ali da Fosun gleda na duži rok.

"Naše novo poslovanje kombinovaće fantastičnu uslugu za korisnike sa sjedištem u Velikoj Britaniji i ažurirani model poslovanja s Atolovim osiguranjem i podrškom organizacije vrijedne više milijardi dolara", saopšteno je iz kineske grupe.

Atol je britanski program osiguranja putnika u slučaju propasti agencije koja organizuje putovanja.

U Fosunu su naveli da će ponovo pokretanje Tomasa Kuka u Britaniji podstaći rast tog brenda u Kini.

Bonus video: