Eksperti UN optužili Madura za zločine protiv čovječnosti u Venecueli

Stručnjaci su objavili oštar, detaljni izveštaj u kojem se kaže da oni koji su počinili zločine sa ciljem gušenja opozicije, uključujući hapšenja, nestanak osoba, mučenja, ubistva moraju da odgovaraju

9968 pregleda 2 komentar(a)
Maduro, Foto: Shuttertsock
Maduro, Foto: Shuttertsock

Nezavisni stručnjaci koje je angažovalo najviše tijelo UN za ljudska prava tvrde da je vlada venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura počinila zločine protiv čovječnosti.

Stručnjaci su objavili oštar, detaljni izveštaj u kojem se kaže da oni koji su počinili zločine sa ciljem gušenja opozicije, uključujući hapšenja, nestanak osoba, mučenja, ubistva moraju da odgovaraju.

Izvještaj je prošle godine naručio Savjet za ljudska prava u kome je 47 država, koji podržava Ujedinjene nacije. Nalazi, zasnovani na skoro 3.000 slučajeva koji su istraženi ili ispitani, zaključili su da su Maduro i njegovi ministri odbrane i unutrašnjih poslova bili upoznati sa zločinima koje su počinile snage bezbjednosti i obaveštajne agencije.

Dalje se navodi da su vlasti na visokom nivou imale i moć i nadzor nad snagama i agencijama, što najviše zvaničnike čini odgovornim.

Čini se da će izvještaj još da pojača međunarodnu i domaću kritiku Madurove vlade, koje prate dešavanja u zemlji opterećenoj velikom inflacijom, nasilnim akcijama i egzodusom miliona Venecuelanaca koji su pobjegli u susedne zemlje kako bi izbjegli previranja otkako je on preuzeo vlast 2013.godine.

Madurova vlada je pod sve većim političkim pritiskom Sjedinjenih Država i desetina drugih zemalja koje političara Huana Gvaida smatraju legitimnim liderom Venecuele.

Bonus video: