studija pokazala prisustvo antitijela

Južna Afrika vjeruje da je možda stekla "imunitet stada" na koronavirus

On je ove nedjelje procijenio da je više od 20 odsto od 58 miliona stanovnika Južne Afrike bilo zaraženo virusom u nekom trenutku

12973 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

Oko 12 miliona ljudi u Južnoj Africi vjerovatno je bilo zaraženo koronavirusom, ali stopa smrtnosti nije tako visoka, što možda ukazuje na raširen "stepen imuniteta", rekao je južnoafrički ministar zdravlja Zveli Mhize.

On je ove nedjelje procijenio da je više od 20 odsto od 58 miliona stanovnika Južne Afrike bilo zaraženo virusom u nekom trenutku.

Pozvao se na studiju koja je otkrila prisustvo antitijela na koronavirus u uzorcima krvi uzetim u djelovima populacije.

Mhize je rekao da su neka druga istraživanja nagovijestila da bi do 40 odsto populacije moglo da bude imuno na koronavirus.

Neki stručnjaci ukazuju da se Južna Afrika možda približava imunitetu stada, ali naučnici vjeruju da najmanje 70 do 80 odsto stanovništva treba da bude imuno na virus da bi se osjetili efekti.

Usled znatnog smanjenja broja potvrđenih slučajeva zaraze, predsjednik Južne Afrike Siril Ramafoza objavio je u srijedu uveče da će granice zemlje biti otvorene 1. oktobra, ali će za ulazak u zemlju biti potreban negativan test na koronavirus, ne stariji od 72 sata. Ulaz neće biti dozvoljen osobama iz država koje se smatraju visokorizičnim za širenje infekcije.