nesavjesni će dobiti i prijavu lokalnoj policiji

Tajlandski nacionalni park poštom vraća turistima smeće koje su ostavili

Kamperi se po dolasku prijavljuju upravi NP-a pa je lako doznati njihovu tačnu adresu i lokaciju njihovih šatora uz koje je ostavljen otpad

1927 pregleda 230 reakcija 1 komentar(a)
Nacionalni park Khao Yai, Foto: Shutterstock
Nacionalni park Khao Yai, Foto: Shutterstock

Posjetioci nacionalnih parkova u Tajlandu mogli bi netom po povratku kući ubrzo početi da primaju pakete u kojima im uprava šalje smeće koje su ostavili za sobom.

Nakon brojnih posjetilaca koji su za sobom ostavili gomile smeća prošlog vikenda u nacionalnom parku Khao Yai blizu Bangkoka, ministar zaštitne životne sredine Varawut Silpa-archa dosjetio se da smeće upakuje i vlasnicima vrati poštom.

"Pokupili smo vaše smeće, spakovali ga u kartonsku kutiju i šaljemo vam ga kući. Ovo bi trebalo da vas poduči da više nikada nigdje ne bacate smeće", stoji u poruci priloženoj u paketu, prenosi Hina.

Kamperi se po dolasku prijavljuju upravi NP-a pa je lako doznati njihovu tačnu adresu i lokaciju njihovih šatora uz koje je ostavljen otpad.

Uz kutiju smeća nesavjesni kamperi dobiće i prijavu lokalnoj policiji zbog kršenja propisa o nacionalnim parkovima, piše portal The Thaiger.

"Smeće može biti opasno za životinje poput srna ako ga pojedu i pokušaju probaviti plastični otpad koji ljudi za sobom ostave", objašnjava Narin Pinsakul iz NP-a Khao Yai.

Ministar Varawut je na svojoj Fejsbuk stranici postavio fotografiju praznih boca i kesa od grickalica spremnih za slanje poštom.

Neuklanjanje smeća kažnjivo je zatvorom do pet godina ili novčanom kaznom do 500.000 bahta (16.000 dolara), prema tajlandskom zakonu o očuvanju životne sredine.

NP Khao Yai otvoren je 1962. i najstariji je nacionalni park na Tajlandu. Svojim vodopadima te impresivnim biljnim i životinjskim svijetom na više od dvije hiljade kvadrata smatra se jednim od najljepših parkova u toj državi jugoistočne Azije.

Preporučujemo za Vas