EMA odobrila korišćenje deksametazona za liječenje Covid-19

Evropska agencija za ljekove je objavila da taj lijek može biti opcija za liječenje odraslih i adolescenata kojima treba terapija kiseonikom ili respirator

6175 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropska agencija za ljekove (EMA) odobrila je korišćenje deksametazona za liječenje pacijenata oboljelih od Covid-19 koji imaju problema sa disanjem, otvorivši put da taj steroid postane drugi odobreni lijek za liječenje Covid-19 u Evropi nakon remdesivira.

EMA je objavila da taj lijek može biti opcija za liječenje odraslih i adolescenata kojima treba terapija kiseonikom ili respirator, nakon što je razmotrila rezultate ispitivanja britanskih naučnika.

Ispitivanje, pod nazivom "Recovery", koje su sproveli naučnici sa Oksforda, pokazalo je u junu da deksametazon smanjuje smrtnost za oko trećinu kod teško oboljelih od Covid-19. Lijek je u međuvremenu odobren u Japanu za liječenje Covid-19, prenosi agencija Hina.

Lijek se koristi već decenijama, jeftin je i lako dostupan. Često se koristi za razna upalna stanja.

Kompanije sada mogu da zatraže dozvolu od svojih nacionalnih regulatora ili EMA-e za dodatno korišćenje lijeka, navodi EMA.

EMA takođe navodi da je preporučena doza za odrasle i adolescente, u dobi od 12 godina i težine od najmanje 40 kilograma, 6 mg jednom na dan kroz deset dana.

Evropska komisija izdaje odobrenje za ljekove i pritom obično slijedi EMA-ine preporuke.

Gileadov antivirusni lijek remdesivir prvi je odobreni lijek za Covid-19 u Evropi. Odobren je u julu.

Bonus video: