Stoltenberg: Rusija tema sastanka šefova diplomatija NATO-a

Stoltenberg je rekao i da je važno da Alijansa bude fokusirana na prijetnje iz Iraka i Siriji, ali da ne treba da zaboravi izazove na Zapadnom Balkanu
0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.04.2018. 10:55h

Rusija će biti prva tema sjutrašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, najavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je kazao da nekoliko godina Moskva pokazuje znake opasnog ponašanja, uključujući nelegitimno pripajenja Krima, destabilizaciju istočne Ukrajine, miješanje u demokratske procese, sajber napade i dezinformacije.

„Rusija takođe podržava brutalni režim u Siriji, koji je u više navrata upotrijebio hemijsko oružje“, rekao je generalni sekretar Alijanse na konferenciji za novinare uoči sastanka u petak.

Kako je dodao, vjerovatno je da je Rusija iza napada nervnim agensom u Solsberiju.

„NATO je odgovorio s odlučnošću i jedinstvom. Pojačali smo kolektivnu odbranu, na najveći nivo od Hladnog rata, ojačali prisutnost u istočnom dijelu Saveza, povećali spremnost naših snaga“, naveo je Stoltenberg.

Uprkos tome, kako je kazao, i dalje se vide pokušaji zastrašivanja i miješanja u savezničke države.

„Moramo nastaviti da se prilagođavamo hibridnim izazovima. Kad su tenzije ovako visoke, još je važnije da razgovaramo s Rusijom“, rekao je Stoltenberd ističući da NATO ostaje otvoren za dijalog.

On je poručio da će nastaviti da rade kako bi došlo do narednog sastanka NATO-Rusija.

Fokus i na Bliski istok i na Zapadni Balkan

Stoltenberg je rekao i da je važno da Alijansa bude fokusirana na prijetnje iz Iraka i Siriji, ali da ne treba da zaboravi izazove na Zapadnom Balkanu.

“Moramo istovremeno da budemo fokusirani i na Bliski istok i na Zapadni Balkan”, kazao je Stoltenberg.

On je na konferenciji za novinare uoči sjutrašnjeg sastanka na nivou ministara vanjskih poslova, rekao da NATO ima istoriju na Balkanu.

"Danas smo prisutni na toj teroriji - na Kosovu, u bazama u Skoplju i Sarajevu", kazao je Stoltenberg.

On je kazao da NATO na Zapadnom Balkanu ima članicu, Crnu Goru, aspirante - Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju i partnere, poput Srbije.

"Treba da sarađujemo s tim zemljama da bismo izbjegli sukobe, jer smo vidjeli kako u tom regionu može da bude opasno”, istakao je Stoltenberg.

Bonus video: