BBC: Tramp dao "blagoslov" partnertsvu TikToka i američkih kompanija Orakl i Volmart

Tramp je rekao da će se sporazumom osigurati bezbjednost podataka oko 100 miliona Amerikanaca

6580 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp odobrio je sporazum koji će omogućiti da aplikacija za razmjenu video zapisa TikTok u kineskom vlasništvu nastavi da se koristi u SAD.

Tramp je izjavio da je dao "blagoslov" partnerstvu između TikTok-a i američkih firmi Orakl i Volmart, prenio je Bi-Bi- Si (BBC). "Dao sam blagoslov sporazumu. Odobravam koncept", rekao je Tramp na izlazu iz Bijele kuće uoči predizbornog skupa u Sjevernoj Karolini.

On je rekao da će se tim sporazumom osigurati bezbjednost podataka oko 100 miliona Amerikanaca koji koriste aplikaciju, rekavši novinarima: "Bezbjednost će biti striprocentna".

Sjedinjene Američke Države su ranije ove nedjelje najavile zabranu kineske aplikacije TikTok i ViČet zato što, prema ocjeni Trampa i bezbjednosnih zvaničnika, one prijete nacionalnoj bezbjednosti i mogu biti upotrijebljene da prenesu podatke Kini.

Zabrana je trebalo da stupi na snagu danas.

Kineska kompanija Bajtdens, vlasnik društvene mreže Tiktok, negirala je optužbe da kontroliše ili razmjenjuje podatke sa kineskom vladajućom Komunističkom partijom.

Međutim, TikTok ugovor ne utiče na zabranu aplikacije za razmjenu poruka i plaćanja u kineskom vlasništvu ViČet, koja večeras više neće biti dostupna u američkim prodavnicama aplikacija.

TikTok i Bajtdens pozdravili su Trampovo odobrenje sporazuma, koji bi sada trebalo da potpiše i kineska vlada.

TikTok je rekao da će sporazum osigurati da američki zahtjevi nacionalne bezbjednosti budu u potpunosti ispunjeni, dok je Bajtdens saopštio da radi na postizanju sporazuma koji je "u skladu sa američkim i kineskim zakonom" što je prije moguće.

Bonus video: