NA SJEVERU ZEMLJE

Svjedoci za AP: U vazdušnim napadima u Avganistanu ubijena 24 civila, među njima i djeca

Međutim, avganistansko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je u vazdušnim napadima ubijeno 30 talibanskih boraca, ali je dodalo da se vodi istraga zbog tvrdnji da su među ubijenima i civili

4618 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U vazdušnim napadima na sjeveru Avganistana ubijeno je 24 civila, uključujući djecu, a ranjeno šestoro, izjavili su danas svjedoci za Asošijeted pres.

Dvojica svjedoka koje je AP kontaktirao rekli su da su većina poginulih u jučerašnjim vazdušnim napadima, u kojima je pogođeno selo Sajed Ramazan u sjevernoj provinciji Kunduz, bili civili.

Okrug Kanabad u provinciji u kojoj se selo nalazi, pod kontrolom je talibana.

Međutim, avganistansko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je u vazdušnim napadima ubijeno 30 talibanskih boraca, ali je dodalo da se vodi istraga zbog tvrdnji da su među ubijenima i civili.

Vazdušni napadi dolaze kada se talibani i pregovarači koje je imenovala vlada prvi put sastaju u Kataru kako bi razgovarali o budućnosti Avganistana.

Mještani su naveli da je u vazdušnom napadu gađana kuća koja pripada talibanskom borcu, u kojoj se nalazi kontrolna stanica na kojoj zaustavljaju i kontrolišu ljude kako bi se utvrdilo da nisu povezani sa vladom.

U eksploziji je zapaljena obližnja kuća u kojoj je ostala zarobljena porodica, rekao je jedan od svjedoka.

Drugi svjedok je rekao je da talibanski borac koji živi u kući koja je prva pogođena ubijen a da je među 24 poginula civila bilo i petoro djece.

Talibanski portparol osudio je vazdušne napade i rekao da talibani nisu imali vojne operacije u tom području u vrijeme vazdušnog napada.

Ujedinjene nacije oštro su kritikovale obje strane u sukobu zbog neprestanog ubijanja civila u dugogodišnjem ratu u Avganistanu.

Unutar-avganistanski pregovori predviđeni su mirovnim sporazumom koji je Vašington potpisao sa talibanima 29. februara.

Tada je taj dogovor proglašen najboljom šansom za postizanje mira u Avganistanu.

Pregovori su počeli u katarskoj prijestonici Dohi 12. septembra.

Konflikt u Avganistanu je istovremeno i najduža američka vojna operacija u inostranstvu tokom koje su se u Bijeloj kući promijenila tri predsjednika.