Amerikanci bogatiji nego ikad zahvaljujući pomoći države

Ukupno bogatstvo američkih domaćinstava i neprofitnih organizacija dostiglo je gotovo 119.000 milijardi dolara u tromjesječju između aprila i juna, što je najviši zabilježeni nivo

7978 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bogatstvo američkih domaćinstava dostiglo istorijski maksimum u drugom tromjesječju, pošto su njihovi bankovni računi bili napunjeni novcem od pomoći savezne vlade zbog krize kovida-19, pokazuje studija koju je danas objavila američka centralna banka (Fed).

Ukupno bogatstvo američkih domaćinstava i neprofitnih organizacija dostiglo je gotovo 119.000 milijardi dolara u tromjesječju između aprila i juna, što je najviši zabilježeni nivo.

To je malo više od prethodnog rekorda, od nešto preko 118.000 milijardi dolara, registrovano u posljednjem tromjesječju 2019. kada je privreda SAD bila na vrhuncu, posle deset godina rasta.

Međutim pandemija kovida-19 koja je pogodila zemlju od marta i primorala vlasti da uvedu mjere izolacije uticala je da je bogatstvo domaćinstava padne na 111.000 milijardi dolara u prvom tromjesječju ove godine.

Kao posljedica toga dug američkih domaćinstava je sporije rastao između aprila i juna, 0,5 odsto na godišnjem nivou, nego između januara i marta, kada je porastao 3,8 odsto.

Situacija bi mogla da bude manje ružičasta u trećem kvartalu. Finansije Amerikanaca se pogoršavaju jer su čekovi pomoći već isplaćeni, neki nezaposleni nemaju više prava na naknadu za nezaposlenost poslije šest mjeseci neprekidne pomoći a milioni ljudi još nisu našli posao.

Bijela kuća i članovi Kogresa koji već skoro dva mjeseca raspravljaju o ovoj temi, ne uspijevaju da se slože oko novog plana ekonomske pomoći.

Kada je riječ o firmama koje su morale da prekinu aktivnosti, i kasnije ponovo da počnu da rade ponekad djelimično ili usporeno njihov dug je porastao za 14 odsto na godišnjem nivou, usporavajući malo u odnosu na drugo tromjesječje kada je skok bio 18,4 odsto.

Poređenja radi dug firmi u SAD je maksimalno rastao 7,1 odsto godišnje posljednjih godina.

Američka vlada potrošila je milione milijardi dolara od kraja marta da pomogne domaćinstvima i firmama da se suoče sa krizom koronavirusa.

Dug vlade je skočio za 58,9 odsto u drugom tromjesječju posle rasta od 11,4 odsto u prvom tromjesječju. U 2019, državni dug je porastao 6,7 odsto

Bonus video: