NAPOMENA ZA SVE KOJI IDU NA PUT

Stejt department: Upozorenje prvog nivoa za Srbiju zbog malih boginja

U SAD savjetuju građane koji putuju u Srbiju da se zaštite na dva načina – da prime MMR vakcinu i da izbjegavaju kontakt sa ljudima koji su bolesni
0 komentar(a)
male boginje, morbili, Foto: Shutterstock
male boginje, morbili, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.02.2019. 13:35h

Američki Stejt department izdao je "upozorenje prvog nivoa" za putovanje u Beograd i Srbiju zbog prijavljene epidemije boginja, objavljeno je na Tviteru.

“Zdravstveno upozorenje za Beograd i Srbiju na Centru za prevenciju bolesti – upozorenje prvog nivoa za putovanje u Srbiju zbog prijavljene epidemije malih boginja“, piše Stejt deparment.

Osim toga, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističe da su “zdravstveni zvaničnici u Srbiji prijavili su epidemiju malih boginja, prenosi B92.

“Male boginje su bolest koju izaziva virus koji se širi vazduhom disanjem, kašljanjem ili kijanjem. Virus malih boginja je veoma zarazan i može da opstane i do dva sata u vazduhu ili na nekoj površini. Simptomi su osip, visoka temperature, kašljanje i zaušen nos”, navodi se u njihovom saopštenju. 

Zbog toga oni savjetuju građane koji putuju u Srbiju da se zaštite na dva načina – da prime MMR vakcinu i da izbjegavaju kontakt sa ljudima koji su bolesni. 

“Bebe (od šest do 11 mjeseci) trebalo bi pre putovanja iz SAD da prime jednu dozu MMR vakcine, a odrasli i djeca preko dvije doze MMR vakcine u razmaku od najmanje 28 dana”, navode iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. 

Takođe, oni savjetuju lekare da bi trebalo da imaju male boginje u vidu kada liječe pacijente sa temperaturom i osipom, naročito ukoliko je pacijent nedavno putovao.

Institut za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut“ saopštio je u četvrtak da je za tri i po mjeseca registrovano 1.114 slučajeva malih boginja u Srbiji. 

Osim toga, iz Batuta ističu da je do sada dvoje pacijenata preminulo zbog komplikacija - tridesetogodišnji mladić u Beogradu i dvogodišnji dječak u Nišu. 

Najmlađa oboljela osoba je uzrasta jedan i po mjesec, a najstarija 60 godina. 

Većina oboljelih osoba (93 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa, ističu iz Batuta. 

Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 141 oboljele osobe. 

Takođe, iz Kliničkog centra Srbije istakli su nedavno da su male boginje (morbile) dijagnostifikovane kod 13 zdravstvenih radnika.