Si branio ambicije Kine u govoru u UN

Ambasador Kine pri UN izjavio da je Tramp današnjim govorom "širio politički virus" iznoseći "neosnovane optužbe" protiv Pekinga

2836 pregleda 1 komentar(a)
Foto: AP Photo
Foto: AP Photo

Predsjednik Kine Si Đinping je danas u govoru u Ujedinjenim nacijama čvrsto branio ambicije te zemlje i upozorio da odgovor na pandemiju koronavirusa može ugroziti civilizaciju.

Na današnjem početku godišnjeg zasijedanja Generalne skupštine UN, koje je prvi put virtuelno, sa snimljenim govorima šefova država ili vlada, Si je rekao da svjetsko jedinstvo jedini način da se prevaziđe kriza koronavirusa.

U prethodno emitovanom takođe snimljenom govoru njegov američki kolega Donald Tramp je zatražio da UN pozovu Kinu na odgovornost zbog nastanka pandemije.

Svijet treba da se suprotstavi "politizaciji i stigmatizaciji" pitanja Kovida-19, rekao je kineski predsjednik Si, pozivajući vođe svijeta da prihvate "koncept velike porodice i da izbjegnu da upadnu u zamku šoka civilizacija".

SAD i Kina imaju niz sporova: porijeklo koronavirusa, komercijalna i tehnološka dominacija, bezbjednost i kontrola nad spornim morima.

SAD zamjeraju Kini njene ambicije da kontroliše Južno kinesko more i njen pokušaj da uguši demokratske pokrete u Hongkongu i Tajvanu.

Međutim, šef kineske države dao je uvjeravanja svjetskim vođama da njegova zemlja nema nikav plan "hegemonije, ekspanzije ili uticajne sfere".

"Kina nema namjeru da uđe u hladni rat", rekao je on insistirajući na tome da je Peking za međunarodnih sistem, kao što je Svjetska trgovinska organizacija.

"Mi insistiramo na dijalogu da bi se prevazišle razlike i na pregovorima da se riješe sporovi", istakao je on.

Ocijenili da Tramp "širi politički virus" u UN

Ambasador Kine pri UN izjavio je da je predsjednik SAD Donald Tramp današnjim govorom na početku godišnjeg zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija "širio politički virus" iznoseći "neosnovane optužbe" protiv Pekinga zbog načina na koji je Kina upravljala epidemijom koronavirusa.

"U trenutku kada se medjunarodna zajednica zaista teško bori protiv KOVIDA-19, SAD šire politički virus ovde u Generalnoj skupštini", rekao je novinarima ambasador Džang Džun.

U snimljenom govoru predsjednik SAD je Kinu optužio da je "širom svijeta pustila pošast" - koronavirus.

"Kina čvrsto odbacuje i protivi se tim neosnovanim optužbama koje su joj uputile SAD", rekao je kineski ambasador. "Američka galama je nespojiva sa atmosferom Generalne skupštine", dodao je on.

Ambasador je rekao da američki predsjednik "zloupotrebljava platformu UN da izazove konfrontaciju" i da tako "oslabi" tu svjetsku organizaciju.

Bonus video: