ZBOG "NELEGALNOG OKUPLJANJA"

Uhapšen hongkonški aktivista Džošua Vong

Vong je napisao na Tviteru da je optužen da je tokom tog skupa prekršio "drakonski zakon o zabrani nošenja maski" koji je lokalna vlada uvela kako bi pokušala da spriječi proteste

3681 pregleda 0 komentar(a)
Uhapšen hongkonški aktivista Džošua Vong, Foto: Reuters
Uhapšen hongkonški aktivista Džošua Vong, Foto: Reuters

Hongkonški istaknuti aktivista Džošua Vong uhapšen je danas zbog "nelegalnog okupljanja" tokom protesta u oktobru 2019. godine u toj bivšoj britanskoj koloniji, rekao je njegov advokat.

Ovaj 23-godišnji aktivista napisao je na Tviteru da je optužen da je tokom tog skupa prekršio "drakonski zakon o zabrani nošenja maski" koji je lokalna vlada uvela kako bi pokušala da spriječi proteste.

Taj zakon se od tada smatra neustavnim.

Nošenje maski je, međutim, sada obavezno na javnim mjestima u Hongkongu u borbi protiv koronavirusa, ali prije godinu dana je bilo zabranjeno prekrivati lice čime je olakšan rad policije tokom protesta.

Vongov advokat je rekao da je aktivista uhapšen dok je išao da se prijavi u policijsku stanicu u okviru sudske kontrole, vezano za drugi slučaj koji još nije okončan.

"Vong je osumnjičen da je učestvovao u nelegalnom skupu 5. oktobra prošle godine, kada je stotine ljudi protestovalo zbog zabrane nošenja maski", rekao je advokat Džonatan Men.

U Hongkongu su se mjesecima održavale skoro svakodnevne demonstracije za odbranu sloboda, uz osudu miješanja Kine u poslove tog poluautonomnog regiona.

Preporučujemo za Vas