Folksvagen će isplatiti odštetu radnicima zbog torture u Brazilu

Kako je utvrđeno 2016. godine, agenti VW su dali imena zaposlenih tokom lova policije na ljude koji su označeni kao "subverzivni", koji su kasnije hapšeni i mučeni

6014 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njemački proizvođač automobila Folksvagen (VW) je saopštio da će platiti 6,4 miliona dolara odštete bivšim radnicima u brazilskoj fabrici koji su tužili kompaniju za saradnju sa vojskom te zemlje tokom diktature 1964-1985. godine.

Radnici i njihove porodice tužili su proizvođača automobila prije pet godina zbog kršenja ljudskih prava, prenio je BBC.

Kako je utvrđeno 2016. godine, agenti VW su dali imena zaposlenih tokom lova policije na ljude koji su označeni kao "subverzivni", koji su kasnije hapšeni i mučeni.

"Žao nam je zbog nasilja koja su se dogodila u prošlosti. Za Folksvagen je važno da se odgovorno nosi sa ovim negativnim poglavljem u istoriji Brazila i promoviše transparentnost", izjavila je izvršna direktorka VW-a Hiltrud Verner.

U sporazumu VW-a sa brazilskim tužiocima, koji je potpisan juče, navedene su i donacije za projekte, uključujući i spomen žrtvama diktature, saopštila je kompanija.

Dvanaest bivših radnika reklo je 2016. godine da su uhapšeni i mučeni u ogromnoj Folksfagenovoj fabrici u Sao Bernardo do Kampu, u blizini Sao Paula, dok su drugi otpušteni i stavljeni na crne liste.

Mnogi godinama poslije toga nisu mogli da nađu posao, utvrdila je istraga novinske agencije Rojters 2014. godine.

Bonus video: