Vlada SAD pred blokadom, Tramp zabrinut za vojsku

Kongres, u kom većinu imaju republikanci, već mjesecima ima poteškoća sa finansiranjem vlade
2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2018. 20:47h

Lideri Republikanske stranke u američkom Kongresu preduzeli su dodatne napore kako bi se spriječila blokada vlade i usvojio zakon o privremenom produženju finansiranja njenih aktivnosti. Predsjednik SAD Donald Tramp poručuje da je blokada "vrlo moguća", ali da bi bila vrlo štetna po vojsku.

Kongres, u kom većinu imaju republikanci, već mjesecima ima poteškoća sa finansiranjem vlade, koja trenutno pokriva sopstvene obaveze zahvaljujući trećem produženju u privremenom finansiranju od 1. oktobra, kada je počela fiskalna 2018. godina, prenosi Rojters.

"Ukoliko dođe do blokade vlade, koja je vrlo moguća, budžetom bi se trebalo pozabaviti na dosta drugačiji način nego što je to bilo u posljednjem dugom vremenskom periodu", rekao je Tramp u odgovoru na pitanja novinara po dolasku u posjetu Pentagonu, piše Tanjug.

Rok za usvajanje zakona o finansiranju vlade ističe 19. januara. "Ako iz bilo kog razloga dođe do blokade, najgora stvar će se dogoditi našoj vojsci", dodao je Tramp.

Demokrate insistiraju na tome da u dugoročni zakon o budžetu bude uključen i program DACA o budućnosti takozvanih "sanjara", koji su u SAD ušli nelegalno kao djeca i koji bi trebalo da 5. marta izgube status zaštićenih.

Predsjednik SAD Donald Tramp je naložio da se taj program okonča u martu i zatražio je od Kongresa da iznese zakonsko rješenje.

Međutim, pregovori Kongresa sa Bijelom kućom su prošle nedjelje propali, što je natjeralo republikanske lidere da počnu da "guraju" svoj paket mjera kako bi se finansiranje vlade produžilo do 16. februara.

Bijela kuća je saopštila da podržava paket mjera za kratkoročno finansiranje vlade i da bi pregovori o imigraciji trebalo da budu obnovljeni naredne nedjelje.

"Hajde da postignemo dogovor o budžetu do petka i onda da agresivno prionemo na rad u ponedjeljak i postignemo dogovor o DACA i reformi imigracije", izjavila je portparolka Bijele kuće Sara Sanders.