U Egiptu protesti protiv predsjednika i vlasti, ubijen jedan muškarac

Više desetina protestanata u posljednjih nekoliko dana je organizovalo manja okupljanja u egipatskim selima, izražavajući tako nezadovoljstvo radom vlade

2555 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U sukobima protestanata i policije u egipatskom selu južno od Kaira u noći na subotu smrtno je stradao demonstrant, a učesnici skupa tražili su odlazak s vlasti predsjednika Abdela Fataha al-Sisija, prenosi Hina.

Više desetina protestanata u posljednjih nekoliko dana je organizovalo manja okupljanja u egipatskim selima, izražavajući tako nezadovoljstvo radom vlade.

"Tijelo ustrijeljenog muškarca u subotu je prevezeno u bolnicu", rekao je izvor iz bolnice Al-Ajat u Gizi.

Policija kaže da nije pucala

Policija tvrdi da njihovi pripadnici nisu pucali na protestante, nego su upotrijebili suzavac da bi ih rastjerali.

Protesti u Egiptu su zabranjeni od 2013., otkad je s vlasti svrgnut tadašnji predsjednik Mohamed Morsi, a vanredno stanje u državi je na snazi od 2017.

Slični manji protesti održavaju se otkad je Mohamed Ali, preduzetnik u emigraciji, nedavno pozvao Egipćane da izađu na ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo načinom rada vlade i Sisija.

Ali je građevinski preduzetnik koji se na egipatskoj političkoj sceni pojavio prošle godine, kada je počeo objavljivati videozapise koji su se ubrzo proširili društvenim mrežama, u kojima egipatskog predsjednika i vojnu elitu optužuje za korupciju.

Bonus video: