Indija lansirala interkontinentalnu raketu

Navodi se da je proba izvršena u okviru napora Indije da izgradi nuklearno oružje sposobno da se suprotstavi susjednim Pakistanu i Kini
1 komentar(a)
Raketa, Foto: Shutterstock
Raketa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.01.2018. 15:27h

Indija je izvršila probu interkontinentalne rakete najdužeg dometa "Agni-V", saopštilo je indijsko Ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Indije je navelo da je ovo lansiranje "veliki podsticaj odbrambenim kapacitetima" te zemlje, piše Tanjug.

Navodi se da je proba izvršena u okviru napora Indije da izgradi nuklearno oružje sposobno da se suprotstavi susjednim Pakistanu i Kini.

Ministarstvo je putem Tvitera saopštilo da je proba rakete dometa 5.000 kilometara izvršena s ostrva u Bengalskom zalivu, blizu istočne obale Indije.

Rojters navodi da je ova raketa unaprijeđena verzija prvobitno napravljene serije raketa "Agni" ("Vatra"), dijela programa započetog 80-ih godina prošlog vijeka.

Navodi se da Nju Delhi tvrdi da je suočen sa prijetnjom koja dolazi od dva ljuta neprijatelja - Pakistana, koji razvija sopstveni nuklearni i raketni program, kao i Kine, sa kojom Indija ima dugogodišnji spor oko granice na Himalajima koji se rabuktao posljednjih godina.

Bonus video: