RAZGOVARAO SA GENERALNM SEKRETAROM NATO-A

Pompeo uoči posjete Grčkoj sa Stoltenbergom o tenzijama između Atine i Ankare

Pompeo treba da stigne u Solun nedugo poslije ponoći, u okviru petodnevne turneje po Evropi, tokom koje će posjetiti Italiju, Vatikan i Hrvatsku

3315 pregleda 0 komentar(a)
Pompeo, Foto: Beta/AP
Pompeo, Foto: Beta/AP

Američki državni sekretar Majk Pompeo razgovarao je s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom o tenzijama između Grčke i Turske na istočnom Mediteranu.

Pompeo, koji noćas stiže u zvaničnu posjetu Grčkoj, napisao je na Tviteru da je sa Stoltenbergom razgovarao o "deeskalaciji situacije na istočnom Mediteranu" i ponovo "ukazao na značaj jedinstva NATO".

Uvijek napeti odnosi Grčke i Turske, dve članice NATO, dodatno su zategnuti ove godine, zbog dugotrajnih sporova među kojima su pitanje morske granice i prava na traganje za nalazištima nafte i gasa u istočnom delu Sredozemnog mora.

Grčka u tom sporu ima veliku podršku Francuske.

Pompeo treba da stigne u Solun nedugo poslije ponoći, u okviru petodnevne turneje po Evropi, tokom koje će posjetiti Italiju, Vatikan i Hrvatsku.

Stejt department je naveo da će se Pompeo sastati s premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom i ministrom spoljnih poslova Nikolaosom Dendijasom kako bi podstakao zajedničku posvećenost dvije zemlje jačanju bezbjednosti, miru i prosperitetu u istočnom Mediteranu i ukazao na najbolji odnos Vašingtona i Atine u više decenija.

Pompeo će u Grčkoj ostati do srijede kada leti za Rim.

Preporučujemo za Vas