zbog postizanja dogovora vlade ove tri zemlje nominovane su za Nobelovu nagradu za mir

Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Bijeloj kući, bilo je divno vidjeti ih

"Kosovo i Srbija su se ubijali mnogo godina, jednostavno su se ubijali, ne vole se, kao Izraelci i Palestinci. Mi trgujemo sa obje strane, dakle imamo izvjesnu moć. Rekao sam im, hajde da napravimo sporazum i stvorimo ekonomski mir i mir uopšte". kazao je Tramp

15991 pregleda 35 reakcija 21 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da su se lideri Srbije i Kosova grlili u Beloj kući i da je bilo divno vidjeti ih, prilikom postizanja dogovora o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Na predizbornom skupu u saveznoj državi Pensilvanija, Tramp je ponovo govorio o svom posredovanju između Srbije i Kosova, kao i između Izraela i arapskih zemalja, predstavljajući biračima da donosi mir sukobljenim stranama i kritikujući vodeće američke medije jer o tome ne izvještavaju.

"Kosovo i Srbija su se ubijali mnogo godina, jednostavno su se ubijali, ne vole se, kao Izraelci i Palestinci. Mi trgujemo sa obje strane, dakle imamo izvjesnu moć. Rekao sam im, hajde da napravimo sporazum i stvorimo ekonomski mir i mir uopšte. Došli su u moju kancelariju da potpišu. Grlili su se, bilo je divno vidjeti ih. Spasili smo mnogo života", kazao je Tramp sinoć.

Prošle sedmice, na predizbornom skupu u Sjevernoj Karolini, Tramp je takođe rekao da je zaslužio Nobelovu nagradu za mir jer je uspeo da zaustavi "masovna ubijanja između Srbije i Kosova".

"Siguran sam da je sljedeća stvar Nobelova nagrada za mir. Zaustavljamo masovna ubijanja između Kosova i Srbije. Toliko godina su se ubijali. Prestaće da se ubijaju. Znate, oni su to radili stotinama godina, doduše pod različitim imenima", rekao je Tramp 19. septembra.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti obavezali su se 4. septembra u Bijeloj kući na normalizaciju ekonomskih odnosa.

Zbog postizanja tog dogovora, poslanik u parlamentu Švedske Magnus Jakobson nominovao je vlade SAD, Srbije i Kosova za Nobelovu nagradu za mir naredne godine.

Za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine Trampa je prethodno nominovao i norveški desničar Kristijan Tibring-Jede, zbog posredovanja u uspostavljanju odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.