Japanski premijer pozvao Putina da okončaju Drugi svjetski rat i riješe teritorijalni spor

Suga je rekao da želi i rješavanja teritorijalnog spora oko ostrva koja ruska strana drži i naziva ih Kurilskim, a japanska svojom Sjevernom teritorijom

4741 pregleda 1 komentar(a)
Jošihide Suga, Foto: AP Photo
Jošihide Suga, Foto: AP Photo

Novi japanski premijer Jošihide Suga je danas telefonom razgovarao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom kome je rekao, kako je iznio, da želi potpisivanje mirovnog sporazuma kojim bi se i formalno okončala neprijateljstva iz Drugog svjetskog rata.

Suga je rekao da želi i rješavanja teritorijalnog spora oko ostrva koja ruska strana drži i naziva ih Kurilskim, a japanska svojom Sjevernom teritorijom.

Suga je prije dvije nedjelje preuzeo dužnost premijera od Šinzoa Abea koji je dao ostavku iz zdravstvenih razloga. Abe je tokom skoro osam godina na čelu japanske vlade ulagao napore za unaprjeđenje odnosa s Rusijom u nadi da će riješiti teritorijalni spor, ali s malo napretka.

"Rekao sam (Putinu) da se nadam da ću u cjelini japansko-ruske odnose razviti, uključujući potpisivanje mirovnog sporazuma. Rekao sam mu da teritorijalni problem ne bi trebalo da prepustimo narednim generacijama već da ga mi riješimo", rekao je Suga novinarima poslije telefonskog razgovora s predsjednikom Rusije, dodavši da će o tome "imati čvrst stav".

Putin je rekao da se nada da će održati dijalog za rješavanje svih problema u odnosima, prenio je Suga uz ocjenu da on i Putin mogu razviti pozitivan međusobni odnos i isrkeno razmjenjivati stavove.

Mada je bilo i zajedničkih privrednih projekata na spornim ostrvima, Rusija je, međutim, pojačala svoje vojno prisustvo i čak danas održala vojne vježbe samo nekoliko sati prije razgovora Putin-Suga.

Glavni sekretar Vlade Japana, Kacunobu Kato rekao je danas da je Japan protestovao zbog ruske vojne vježbe koja je "neprihvatljiva".

Suga je imao niz telefonskih razgovora s drugim liderima, uključujući kineskog predsjednika Si Đinpinga, američkog predsjednika Donalda Trampa i južnokorejskog predsjednika Mun Džae Ina.

Moskva i Tokio se spore oko Kurilskih ostrva koja je Sovjetski Savez pripojio 18. avgusta 1945, tri dana poslije kapitulacije Japana, na osnovu prethodne odluke velikih sila antihitlerovske koalicije. Sovjetski lider Nikita Hruščov nudio je Japancima dva ostrva, ali su oni insistirali da im se vrate sva četiri.

Upravo zbog Kurila Rusija i Japan nisu potpisali mirovni sporazum poslije Drugog svjetskog rata.