Banka JP Morgan Chase priznala manipulacije na američkom tržištu, pristaje da plati 920 miliona dolara

Značajno višeagencijsko poravnanje uklanja regulatornu sjenku koja je visila nad bankom već nekoliko godina i označava pobjedu u potpisu za vladine napore da suzbije ilegalnu trgovinu na tržištu fjučersa i plemenitih metala

11700 pregleda 1 komentar(a)
JP Morgan Chase, Foto: Shuttertsock
JP Morgan Chase, Foto: Shuttertsock

Banka JP Morgan Chase pristala je da plati više od 920 miliona dolara nakon priznanja da su odgovorni za manipulisanje američkim tržištem putem trgovine metalnim fjučersima i državnim hartijama od vrijednosti, saopštili su zvaničnici, piše Guardian.

Značajno višeagencijsko poravnanje uklanja regulatornu sjenku koja je visila nad bankom već nekoliko godina i označava pobjedu u potpisu za vladine napore da suzbije ilegalnu trgovinu na tržištu fjučersa i plemenitih metala.

JP Morgan platiće 436,4 miliona dolara novčane kazne, 311,7 miliona dolara restitucije i više od 172 miliona američkih dolara, izjavila je u utorak Komisija za trgovinu roba, najveće poravnanje ikada nametnuto od regulatora derivata.

Prema nagodbi, između 2009. i 2016. godine trgovci JP Morgan Treasuri stavljali su naloge na jednu stranu tržišta koje nikada nisu namjeravali da izvrše, da bi stvorili lažni utisak o kupovini ili prodaji kamate koja bi povećala ili smanjila cijene.

Manipulativna praksa stvorena da stvori iluziju potražnje ili nedostatka potražnje poznata je kao „lažno predstavljanje“.

„Ponašanje pojedinaca na koje se pozivaju današnje rezolucije je neprihvatljivo i više nisu sa firmom“, rekao je Daniel Pinto, predsednik JP Morgan i izvršni direktor Korporativne i investicione banke.

Bonus video: