U sukobima u Nagorno-Karabahu stradale još najmanje 23 osobe

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedjelje, a Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava

33203 pregleda 11 komentar(a)
Jermenska vojska ispaljuje projektil ka azerbejdžanskim snagama, Foto: AP Photo
Jermenska vojska ispaljuje projektil ka azerbejdžanskim snagama, Foto: AP Photo
Ažurirano: 30.09.2020. 22:51h
Završeno
21:42h

Ministarstvo odbrane otcijepljenog regiona Nagorno-Karabah saopštilo je da su u sukobima stradale još 23 osobe, dok se nastavljaju borbe između Azerbejdžana i jermenskih snaga u tom području, prenosi agencija Rojters.

Navodi se da je na desetine ljudi ubijeno i stotine ranjeno u borbama od nedjelje koje su se proširile i van granica Nagorno-Karabaha, prijeteći da će se preliti u sveopšti rat između bivših sovjetskih republika Azerbejdžana i Jermenije.

19:33h

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopštilo je da su sirijski i libijski borci iz ilegalnih oružanih grupa upućeni u Nagorno-Karabah.

Rusija je pozvala uključene zemlje da spriječe upotrebu "stranih terorista i plaćenika" u sukobu.

17:47h

Jedna osoba je ubijena, a tri ranjena kada su jermenske snage otvorile paljbu na grad Horadiz na jugu Azerbejdžana, saopštilo je azerbejdžansko tužilaštvo.

16:06h

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev zahvalio se turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na podršci.

Erdogan je u ponedjeljak rekao da Azerbejdžan "mora uzeti stvar u svoje ruke" i da će Turska stati "svim svojim resursima i srcem" iza Bakua.

Alijev je rekao da su Pakistan, Avganistan i Turska pokazali podršku, ali je dodao da azerbejdžanskoj vojsci nije potrebna spoljna pomoć.

13:30h

Jermenija je saopštila da su tri civila ubijena u Martakertu, gradu koji se nalazi u regionu Nagorno-Karabah, kao rezultat azerbejdžanskog napada, javila je novinska agencija Armenpress.

11:50h

Kremlj je saopštio da je ruska vojska pomno pratila događaje oko Nagorno-Karabaha i ponovo pozvao protivničke strane da prekinu neprijateljstva.

08:10h

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da pregovori o Nagorno Karabahu treba da se nastave sa tačke sa koje su počeli, u formatu Minske grupe, ali da prije svega treba zaustaviti nasilje.

Nikol Pašinjan je sinoć za televiziju Rosija 1 izjavio da za konflikt u Nagorno Karabahu nema vojnog rješenja.

Pašinjan smatra da bi za spor oko te teritorije, koja je 1990-ih godina proglasila nezavisnost od Azerbejdžana i u kojoj su Jermeni većinski narod, rješenje trebalo tražiti pregovorima pod okriljem kopredsjedavajućih Minske grupe OEBS-a.

Međutim, dodao je da je za takve pregovore potrebna "odgovarajuća atmosfera", prenosi jermenska novinska agencija Armen pres.

"Što se nas tiče, pregovori treba da se nastave sa tačke sa koje su počeli. To je format kopredsjedavajućih Minske grupe", rekao je Pašinjan, ali je dodao da je o pregovorima teško govoriti u trenutku kada su u toku vojne operacije.

Zato prije svega treba zaustaviti nasilje, poručio je Pašinjan.

"Azerbejdžan bi trebalo da prizna da konflikt u Nagorno Karabahu nema vojno rješenje. To nije počelo ni od čega. Dugo vremena azerbejdžanska vlada je vršila anti-jermensku propagandu i dugo vremena je prijetila da, protivno svim međunarodnim pozivima, planira da pitanje Nagorno Karabaha riješi silom", naglasio je Pašinjan.

Nada se da će Azerbejdžan sada, kada, kako je rekao, nije uspio da sprovede planove svog vojnog rukovodstva, shvatiti da konflikt u Nagorno Karabahu nema vojno rješenje, prenosi Tanjug.

Predstavnici zemalja kolektivnog predsjedništva Minske grupe - Francuske, Rusije i SAD - ponovili su u utorak apel kopredsjedavajućih svim stranama da odmah prekinu neprijateljstva i nastave pregovore kako bi se pronašlo održivo rješenje sukoba.

08:09h

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija saopštio je da je zabrinut zbog sukoba koji su izbili oko Nagorno-Karabaha, koji prijete da prerastu u sveopšti rat između Jermenije i Azerbejdžana, i oštro osudio upotrebu sile.

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata, 15 članica Savjeta izrazilo je zabrinutost zbog izvještaja o velikim vojnim akcijama duž kontaktne linije u žoni sukoba u Nagorno-Karabahu, prenosi Rojters.

U saopštenju Savjeta bezbjednosti navodi se da su njegova članice podržale poziv generalnog sekretara UN zaraćenim stranama da pod hitno obustave borbe, deeskaliraju tenzije i vrate se smislenim pregovorima bez odlaganja, prenosi Tanjug.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedjelje, a Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava.

U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

Bonus video: