Tilerson: Vojska SAD će ostati u Siriji, protiv ID, Irana i Asada

Islamska država je jednom nogom u grobu a, imajući u vidu američko vojno prisustvo u Siriji, uskoro će biti s obje, ocijenio je Tilerson
59 pregleda 5 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2018. 07:46h

Državni sekretar SAD Reks Tilerson izjavio je da će američka vojska ostati u Siriji sve do potpunog uništenja Islamske države, ali i da bi se suprotstavila iranskom uticaju kao i da bi pomogla svrgavanju predsjednika Sirije Bašara el-Asada.

"Za naše nacionalne interese je ključno da zadržimo diplomatsko i vojno prisustvo u Siriji", rekao je juče Tilerson u predavanju o američkoj politici u sirijskom sukobu.

Prema njegovim riječima, primarni cilj vojne misije će i dalje biti sprječavanje "povratka Islamske države". "Islamska država je jednom nogom u grobu a, imajući u vidu američko vojno prisustvo u Siriji, uskoro će biti s obje", ocijenio je Tilerson.

Državni sekretar je pozvao da se "ne ponovi greška iz 2011", kada je "prerani odlazak iz Iraka omogućio al-Kaidi da preživi" u toj zemlji i doprinese rađanju Islamske države.

Takođe, naveo je Tilerson, američko povlačenje bi dalo Iranu "zlatnu priliku da ojača svoje pozicije u Siriji", gde je Teheran već prisutan kao podrška Asadu. "Moramo obezbijediti da rješenje sukoba ne dozvoli Iranu da se približi velikom cilju, kontroli regiona", izjavio je on.

On je po prvi put povezao američko vojno prisustvo u Siriji s potrebom da se doprinese Asadovom odlasku.

"Potpuno povlačenje američkih vojnika u ovoj fazi bi pomoglo Asadu da nastavi da ugnjetava svoj narod. Stabilnoj, jedinstvenoj i nezavisnoj Siriji je potrebno, na kraju krajeva, da dobije post-asadovsko vodjstvo", rekao je Tilerson i ocijenio da bi "odlazak" Asada, u okviru mirovnog procesa u Ženevi, "stvorio uslove za trajni mir".

Bonus video: