obratili se kao lider kopredsjedavajućih zemalja minsk grupe

Putin, Makron i Tramp pozivaju na hitan prekid vatre u Nagorno-Karabahu

Putin, Makron i Tramp su "najoštrije" osudili eskalaciju nasilja u Nagorno-Karabahu i izrazili žaljenje zbog ljudskih žrtava. "Upućujemo saučešće porodicama žrtava i ranjenih", navodi se u zajedničkoj izjavi

5734 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Nagorno-Karabaha, Foto: Shutterstock
Detalj iz Nagorno-Karabaha, Foto: Shutterstock

Predsjednici Rusije, Francuske i SAD pozvali su danas na "hitan prekid neprijateljstava" u Nagorno-Karabahu, objavljeno je na sajtu Jelisejske palate.

Kao lideri kopredjsedavajućih zemalja Minsk grupe, Vladimir Putin, Emanuel Makron i Donald Tramp pozvali su lidere Jermenije i Azerbejdžana na nastavak pregovora pod okriljem OEBS-a.

"Pozivamo lidere Jermenije i Azerbejdžana da se bez odlaganja angažuju na nastavku pregovora, u dobroj vjeri i bez preduslova, pod okriljem kopredsjedavajućih Minske grupe OEBS", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Putin, Makron i Tramp su "najoštrije" osudili eskalaciju nasilja u Nagorno-Karabahu i izrazili žaljenje zbog ljudskih žrtava. "Upućujemo saučešće porodicama žrtava i ranjenih", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Sukobi u Nagorno-Karabahu eskalirali su u nedjelju od kada je poginulo i povrijeđeno više desetina ljudi.

Međunarodna zajednica danima poziva na razgovore o okončanju višedecenijskog sukoba dvije bivše sovjetske republike.

Višedecenijski sukobi Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha eskalirali su u nedjelju od kada je poginulo i povrijeđeno više desetina ljudi.

Međunarodna zajednica danima poziva na razgovore o okončanju višedecenijskog sukoba dvije bivše sovjetske republike.

Azerbejdžan, zemlja turskog govornog područja čiji su stanovnici pretežno šiiti, traži vraćanje pod njegovu kontrolu Nagorno-Karabaha, većinski naseljenim Jermenima hrišćanske vjeroispovjesti, čije otcjepljenje 1991. međunarodna zajednica nije priznala.