Libanski istražitelj izdao potjernice: Traži pritvaranje dva građanina Rusije zbog eksplozije u Bejrutu

Nacionalna novinska agencija nije dala imena dvojice Rusa, ali je Boris Prokošev bio kapetan broda MV Rosus koji je doplovio iz Turske u Bejrut 2013. godine. Igor Grehuškin, ruski biznismen, koji živi na Kipru kupio je taj teretni brod 2012. godine od kiparskog biznismena Haralambosa Manolija

4973 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Bejruta nakon eksplozije, Foto: AP
Detalj iz Bejruta nakon eksplozije, Foto: AP

Glavni istražitelj razorne eksplozije koja se u avgustu dogodila u bejrutskoj luci izdao je danas dvije potjernice za kapetanom i vlasnikom broda koji je dopremio hiljade tona amonijum nitrata u Bejrut prije sedam godina, javila je Nacionalna novinska agencija.

Gotovo 3.000 tona amonijum nitrata uskladištenog u toj luci eksplodiralo je 4. avgusta, usmrtivši 193 i povrijedivši 6.500 ljudi, te pričinvši štetu od više milijardi dolara.

Novinska agencija je navela da je sudija Fadi Savan slučaj predao državnom tužilaštvu i tražio od Interpola pritvaranje dva građanina Rusije.

Agencija nije dala imena dvojice Rusa, ali je Boris Prokošev bio kapetan broda MV Rosus koji je doplovio iz Turske u Bejrut 2013. godine.

Igor Grehuškin, ruski biznismen, koji živi na Kipru kupio je taj teretni brod 2012. godine od kiparskog biznismena Haralambosa Manolija.

Grehuškina je policija ispitivala u avgustu na zahtjev kancelarije Interpola u Libanu.

Više od 20 ljudi, većinom lučkih i carinskih zvaničnika, pritvoreno je poslije eksplozije koja se smatra jednom od najvećih nenuklearnih eksplozija ikada zabilježenih.

Brod je poslat iz gruzijske luke Batumi na Crnom moru sa 2.755 tona amonijum nitrata, a tovar je bio namijenjen kompaniji eksploziva u Mozambiku.

Nepredviđeno je uplovio u Bejrut u novembru 2013, a u oktobru naredne godine amonijum nitrat je premješten u Skladište 12 u luci i tamo je ostao dok nije eksplodirao.

Brod nikada nije isplovio i potonuo je u luci u februaru 2018. godine, sudeći po libanskim zvaničnim dokumentima.

Bonus video: