KLEMPIĆ JE direktor odnosa i angažmana prema etničkim zajednicama

Bajden na udaru kritika jer mu je u timu "Erdoganov" Bošnjak

Problem je, što je Klempić prije pristupanju Bajdenovom timu bio izvršni direktor Organizacije za tursko nasljeđe koja je, navodno, bliska turskom predsjedniku Redžepu Tajiipu Erdoganu.

11886 pregleda 10 komentar(a)
Klempić, Foto: Screenshot/Youtube
Klempić, Foto: Screenshot/Youtube

U timu kandidata Demokratske stranke za predsjednika Sjedinjenih AmeričKih Država (SAD) Džozefa Bajdena, funkciju direktora odnosa i angažmana prema etničkim zajednicama obavlja Elvir Klempić (29).

Kako piše hrvatski portal 24 sata.hr, ovaj američki Bošnjak tema je različitih medija koji se bave praćenjem kampanje za američkog predsjednika iz različitih uglova.

Problem je, navodi se dalje u tekstu, što je Klempić prije pristupanju Bajdenovom timu bio izvršni direktor Organizacije za tursko nasljeđe koja je, navodno, bliska turskom predsjedniku Redžepu Tajiipu Erdoganu.

Bajden
Bajdenfoto: Reuters

Kritičari kažu da je riječ o revizionističkoj organizaciji koja ne priznaje genocid nad Jermenima te je u svojoj osnovi antijermenska.

Preživio genocid u Srebrenici

Klempić je rođen 1991. godine, a u Ameriku je stigao iz Bosne i Hercegovine (BiH) 2000. godine zajedno s porodicom koja se naselila u američkoj državi Ajovi.

Diplomirao je politikologiju i međunarodne studije 2014., a godinu prije prošao je i seminar o liderstvu u Konji u Turskoj.

Posljednjih nekoliko godina je izrazito aktivan u američkoj Demokratskoj stranci.

Član je Savjetodavnog vijeća za BiH, nevladine organizacije koja okuplja 22 kongresmena.

24 sata.hr navodi da je Klempić očito i veliki poklonik Bajdena, sudeći po tekstu koji je objavio na Mediumu, gdje je nahvalio Bajdena kao "jednog od nas", osvrnuvši se na Bajdenov govor nekoliko mjeseci nakon tragičnih događaja (genocida) u Srebrenici od kojih je, piše, samo srećom pobjegao s porodicom.

Međutim, njegova afilijacija s organizacijom za koju se tvrdi da je povezana s turskom vladom, pa i unutrašnjim Erdoganovim krugom, privlači pažnju pogotovo jermenskih medija.

Pogotovo od ljetos kada su ponovo počeli sukobi oko Nagorno-Karabaha, koji su se sada razmahali ozbiljnom žestinom. Jermeni, čija dijaspora u svijetu broji osam miliona i vrlo je uticajna, prigovarali su Bajdenu prilično mlak odnos prema, za njih vrlo važnoj temi genocida Turaka nad Jermenima od 1915. do 1917. godine smatrajući kako je tome mogući razlog upravo Klempić.

Ima i vrlo glasnih poziva protiv glasanja za demokratskog kandidata.

I tako se prenosi službena izjava američkog Bošnjaka u Bajdenovom timu od prije desetak dana u kojoj stoji kako je Bajden predan priznanju genocida nad Jermenima kao i njegovo mišljenje o pretvaranju Aje Sofija u džamiju.

"Kao dijete koje je preživjelo strahote genocida u Srebrenici u Bosni, radim u ovoj kampanji jer vjerujem kako je Bajden prava osoba da vodi našu naciju, bavi se problemom zaštite ljudskih prava te se bori za ono što je ispravno", objavio je Klempić.

Pritisak Jermena i Grka

Prekjuče je i sam Bajden pozvao predsjednika SAD Donalda Trampa da zatraži od Turske da ostane izvan sukoba u Nagorno-Karabahu, piše 24 sata.hr.

U sve se uklapaju i mediji grčke manjine u Americi koji su razočarani što se Bajden rijetko ili uopšte ne bavi Kiprom, odnosno trenutnom krizom čiji je nosilac, ponovno, Turska.

Odnosno što uopšte ne spominje istočno Sredozemlje, a o kojem je često govorio u doba kada je bio američki potpredsjednik.

Grke u Americi to je, kako se može zaključiti, razočaralo jer su Bajdena smatrali svojim velikim prijateljem podržavajući ga praktično u svim njegovim političkim kampanjama.

I američki Grci primjećuju kako imenovanje Bošnjaka Elvira Klempića ispada pomalo nezgodnim zbog njegovih jakih turskih veza, zaključuje 24 sata.hr u tekstu.  

Preporučujemo za Vas