Obožavatelji vjeruju u pobjedu “bogovske genetike”

Širenje teorija zavjere o krivici Kine i demokrata za Trampovu bolest

25935 pregleda 61 reakcija 8 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Rojters
Donald Tramp, Foto: Rojters

Dok su tokom prekjučerašnjeg dana stizale nove vijesti o zdravstvenom stanju Donalda Trampa, njegova tvrdokorna baza nije uspjela da se otrgne tradicionalnim impulsima. Predsjednikova dijagnoza je zapanjila pokret MAGA (skraćenica za njegov slogan “Učinimo Ameriku ponovo velikom”), koji na loše vijesti tipično reaguje optuživanjem drugih i još čvršćom privrženošću predsjedniku.

Trampove pristalice su se žestoko obrušile na one koji su ukazivali na Trampove komorbiditete, poput gojaznosti i starosti, koji povećavaju rizik od težeg oblika zaraze. Konzervativci su optužili novinare i liberale da slave i pravili spiskove onih koje su doživjeli kao najteže prestupnike. Republikanska senatorka Keli Lefler je objavila na Tviteru da je Kina “dala ovaj virus” predsjedniku u prvoj dami i zatražila: “Moramo se pobrinuti da snosi odgovornost”.

Izvan margina MAGA svijeta, narod je bio podijeljen. Neki su bili optimisti, govoreći da je predsjednik bio zdrav i da može uzeti “hidroksihlorokin”, lijek koji je Tramp reklamirao kao efikasan protiv kovida-19, bez pouzdanih dokaza. Drugi su smišljali teorije da demokrate pokušavaju da pokradu izbore. Reakcija njegove baze odražava način na koji je usmjerio svoje pristalice da reaguju na bilo kakve vijesti o pandemiji - umanjivanje, smišljanje optimističnih priča i optuživanje medija za prikrivanje i otrovne kritike.

Neobično je što se Tramp minimalno oglašavao na Tviteru pošto je objavio da su on i prva dama pozitivni na koronavirus.

“Mislim da je veliki broj Trampovih pristalica zapanjen i trenutno ne dobijaju puno smjernica od predsjednika,” kazao je za “Politiko” Li Stranahan, bivši izvještač iz Bijele kuće za desničarski portal Brajtbart i radijski voditelj na ruskom Sputnjiku.

Brendan Dili, samozvani “MAGA lajf kouč”, rekao je slušaocima svoje radio emisije u petak: “Nikad ga niste vidjeli bolesnog. Nikad ga niste vidjeli bez energije. Nije on neki slabić, nema on te liberalne gene, nego bogovsku genetiku.”

Doktor Dejvid Samadi, urolog i komenator na Foks njuzu i konzervativnom Njuzmaksu, istakao je da oboljeli od kovida-19 stariji od 70 godina imaju stopu oporavka od 94,6 odsto, a pacijenti starosti 24 do 49 stopu od 99,8 procenata.

“Svrstao bih predsjednika u kategoriju 20-49 zbog njegove snage,” objavio je na Tviteru.

Njegove najžešće pristalice nisu mogle da prihvate ni to da se predsjednik razbolio, pri čemu neki svaljuju krivicu na demokrate ili “duboku državu”.

“Da li je još nekome čudno da nijedan istaknuti demokrata nije imao virus, a spisak republikanaca je sve duži?” zapitala se Diana Lorejn, bivša kandidatkinja za Kongres koja podržava neutemeljene teorije zavjere pokreta Kjuanon (QAnon), odbacujući maske kao laž koju podržavaju demokrate i namećući pitanje da li je Kina tehnički “pokušala atentat” na prvu familiju. U zavjereničkom svijetu Kjuanon društvenih mreža vladalo je izvjesno ushićenje jer su Trampovo razbolijevanje shvatili kao još jedan znak da njegov plan da očisti vladu od pedofila dostiže kulminaciju.

Ovaj bizarni kult je dobio krila usljed straha koji je unijela pandemija, i njegove pristalice vjeruju da je koronavorus oružje elite u njihovoj težnji da porobe svijet. Veoma opasna teorija zavjere bila je donedavno američki fenomen, ali se brzo proširila, posebno u Njemačkoj.

Sljedbenici ove desničarske teorije zavjere su ubijeđeni da uticajne elite koje obožavaju Sotonu vode tajni pedofilski lanac, otimaju djecu i koriste njihov krv za proizvodnju droge. Vjeruju da je koronavirus proizveden u kineskoj laboratoriji - moguće uz pomoć Baraka Obame - kako bi se naškodilo Trampu i spriječio njegov izbor. Smatraju da je Tramp heroj koji će spasiti svijet od te demonske grupe.

A u petak, prema različitim teoretičarima Kjuanona, Tramp je u objavi na Tviteru da je pozitivan na kovid-19, ostavio tajnu poruku svojim pristalicama. Neki kažu da je riječ “together” - zajedno (Tramp je rekao “Prebrodićemo ovo zajedno”), zapravo šifra za “to-get-her” (da je uhvatimo), aluzija na napade na njegovu rivalku 2016, Hilari Klinton.

Bonus video: