Kina: Iza sastanka o nuklearnoj prijetnji Pojongjanga krije se hladnoratovsko razmišljanje

"Sastanak koji su organizovali SAD i Kanada u ime Komande Ujedinjenih nacija očigledno odražava njihovo hladnoratovsko razmišljanje. Organizovati sastanak na kojem nisu zastupljene glavne strane u nuklearnom pitanju Korejskog poluostrva neće pomoći promociji adekvatnog rešenja tog pitanja"
50 pregleda 1 komentar(a)
Sastanak o nuklearnoj prijetnji Sjeverne Koreje, Foto: Reuters
Sastanak o nuklearnoj prijetnji Sjeverne Koreje, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2018. 13:28h

Kina je danas saopštila da iza sastanka američkih saveznika o nuklearnoj prijetnji Pjongjanga stoji "hladnoratovsko razmišljanje" i da bi taj skup mogao da dovede do podjela u međunarodnoj zajednici prema sjevernokorejskom pitanju.

Kina nije bila pozvana na konferenciju 20 zemalja u kanadskom gradu Vankuveru, a portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang rekao je da isključenje Kine i drugih država kojih se pitanje Sjeverne Koreje tiče, neće pomoći pronalaženju rešenja.

"Sastanak koji su organizovali SAD i Kanada u ime Komande Ujedinjenih nacija očigledno odražava njihovo hladnoratovsko razmišljanje. Organizovati sastanak na kojem nisu zastupljene glavne strane u nuklearnom pitanju Korejskog poluostrva neće pomoći promociji adekvatnog rešenja tog pitanja", rekao je Lu.

Kina, glavni ekonomski i diplomatski saveznik Sjeverne Koreje, obavezala se da će postepeno pooštravati teške sankcije UN protiv režima sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una.

Kina smatra da jedini legitiman multilateralni format za diskusiju o nuklearnom pitanju na Korejskom poluostrvu jeste Savjet bezbjednosti UN, kao i već duže vrijeme obustavljeni pregovori šest zemalja u Pekingu, uz učešće dvije Koreje, SAD, Rusije, Japana i Kine.

Na sastanku u Vankuveru učestvovali su ministri spoljnih poslova i diplomate zemalja koje su poslale vojnike ili humanitarnu pomoć Komandi Ujedinjenih nacija, multinacionalnim vojnim snagama koje su podržavale Južnu Koreju i njene saveznike u Korejskom ratu (1950-1953).

Na strani Sjeverne Koreje u tom ratu bile su i Kina i Rusija, tada obje komunističke zemlje, i one nisu dobile poziv za sastanak u Vankuveru. Američki zvaničnici navode da će te dvije zemlje biti obaviještene o ishodu sastanka.

Bonus video: