Većina u Novoj Kaledoniji glasala za ostanak u Francuskoj

Broj onih koji su glasali protiv nezavisnosti pao za više od tri procentna poena u odnosu na sličan referendum održan 2018.

1652 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP Photo
Foto: AP Photo

Ne nezavisnosti prevladalo je na danas održanom referendumu u Novoj Kaledoniji, francuskom arhipelagu u južnom Pacifiku, sa 53,26 odsto glasova, pokazuju konačni rezultati, uz izlaznost bez presedana.

Broj onih koji su glasali protiv nezavisnosti je, međutim, pao za više od tri procentna poena u odnosu na sličan referendum održan 4. novembra 2018. godine.

Prije dvije godine protiv nezavisnosti je bilo 56,7 odsto glasova u odnosu na 43,3 za nezavisnost. Taj razmak se suzio na današnjem referendumu, gdje je protiv nezavisnosti bilo 53,26 odsto glasača, a za nezavisnost 46,74 odsto, prema konačnim rezultatima.

Rezultati takođe pokazuju i da je izlaznost bila istorijska, 85,64 odsto, veća za 4,5 procentna poena nego na referendumu 2018. kada je izašlo 81 odsto glasača.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je u izjavi poslije objavljivanja konačnih rezultata i pobjede onih koji su za ostanak u Francuskoj izrazio "duboko osjećanje zahvalnosti".

"Glasači su se izjasnili, oni su većinski potvrdili svoju želju da Nova Kaledonija ostane u Francuskoj. Kao šef države ja primam taj znak povjerenja u Republiku sa dubokim osjećanjem zahvalnosti. Takođe primam te rezultate sa poniznošću", rekao je francuski predsjednik u obraćanju iz Jelisejske palate.

Danas se glasalo o budućnosti arhipelaga istočno od Australije i njegovih 270.000 stanovnika, uključujući i urođenike Kanake, koji su nekada patili od stroge politike segregacije, i potomke evropskih kolonizatora.

Referendumsko pitanje je bilo "da li želite da Nova Kaledonija stekne puni suverenitet i postane nezavisna?", a pravo glasa imalo je više od 180.000 ljudi.

Pobjeda "ne" znači da je dozvoljeno organizovanje i trećeg referenduma do 2022. godine. Tu opciju već odbaciju oni koji su za ostanak u Francuskoj dok su oni koji su za odvajanje rekli da hoće da je sprovedu.

Na ulicama Numee i u narodnim kvartovima gdje većinski žive pripadnici Kanaka, cijelog dana se veselilo, kola trubila i mahalo se zastavama.

Na toj teritoriji koja se nalazi 18.000 kilometara od Pariza i predstavlja jednu od posljednjih uporišta evropskog suvereniteta u toj oblasti, trebalo je nekad više sati čekanja da se stigne na red za glasanje.

Glasanje se odvijalo bez maski i ograda zato što na tom arhipelagu nema Kovida-19 zahvaljujući drastičnom smanjenju međunarodnih letova i obaveznom karantinu za svakog posjetioca.

Oba referenduma su posljednji koraci dugog procesa koji je počeo prije tri decenije u cilju okončanja nasilja izmedju pristalica i protivnika nezavisnosti od Francuske.

Mirovni sporazum između suprotstavljenih strana postignut je 1988. godine a deceniju kasnije, Numejskim sporazumom Nova Kaledonija dobila je političku moć i široku autonomiju i predviđena su tri referenduma o statusu do 2022. godine.

Današnjim glasanjem Nova Kaledonija će ostati francuska teritorija, samim tim i dio Evropske unije, sa građanima koji zadržavaju francusko državljanstvo.

Referendum je dugo planiran i usredsređen je na lokalna pitanja, ali dolazi u trenutku kada je nasljeđe kolonijalizma pod novom lupom na globalnom nivou poslije protesta poslednjih mjeseci protiv rasizma koji su inspirisani pokretom "Životi crnaca su važni" u Sjedinjenim Državama.

Bonus video: