Haos u Kirgirstanu: Demonstranti kamionom razvalili vrata Vlade, oslobodili bivšeg predsjednika iz zatvora...

Demonstranti su najprije kamionom razvalili kapiju ispred "Bijele kuće", gdje su smještene najviše državne institucije Kirgistana, a potom su upali u zgradu. Prema izvještajima sa terena, svega nekoliko minuta prije upada u zgradu parlamenta primjećen je konvoj automobila kako napušta to zdanje, tako da kada su demonstranti upali unutra nisu zatekli ni jednog zvaničnika

10260 pregleda 22 reakcija 3 komentar(a)
Demonstranti probijaju kapiju Vlade, Foto: Reuters
Demonstranti probijaju kapiju Vlade, Foto: Reuters

Demonstranti u Kirgistanu upali u zgrade vlade i parlamenta i oslobodili bivšeg predsjednika i premijera iz zatvora, prenosi Tanjug.

Neredi su u glavnom gradu Kirgistana Biškeku izbili zbog rezultata izbora. Policija je protiv demonstranata koristila i gumene metke, suzavac kao i vodene topove, ali su građani Biškeka bili "nadmoćniji" i upali su u zgrade.

Tass prenosi saopštenje Ministarstva zdravlja prema kojem je u sukobima sa policijom koji su prethodili upadu u parlament povrijeđeno 590 ljudi, od kojih je 150 hospitalizovano.

Parlamentarni izbori su bili održani u nedjelju, a čim su izašli preliminarni rezultati, piostalice opozicionih snaga, koje nisu uspjele da pobjede, izašle su na ulice Biškeka i nastao je haos.

Demonstranti su najprije kamionom razvalili kapiju ispred "Bijele kuće", gdje su smještene najviše državne institucije Kirgistana, a potom su upali u zgradu. Prema izvještajima sa terena, svega nekoliko minuta prije upada u zgradu parlamenta primjećen je konvoj automobila kako napušta to zdanje, tako da kada su demonstranti upali unutra nisu zatekli ni jednog zvaničnika.

Demonstranti su potom oslobodili iz zatvora bivšeg predsjednika Almazbeka Atambajeva i premijera Sapara Isakova.

Neredi ispred 'Bijele kuće'
Neredi ispred "Bijele kuće"foto: Reuters

Svjetske agencije su prenjele i da je u "Bijeloj kući" izbio i požar, koji je brzo ugašen.

Atambajev je osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije, nakon sukoba sa nasljednikom Soronbajem Jenbekovim.

Atambajev, koji je bio predsjednik od 2011. do 2017. godine, uhapšen je u avgustu prošle godine.

Kirgistan
Kirgistanfoto: Reuters

Optužen je za korišćenje sile protiv proipadnika policije, organizovanje masovnih protesta, ubistvo i pokušaj ubistva, uzimanje talaca i druge zločine, uključujući korupciju.

Učesnici protesta oslobodili su iz kaznene kolonije u selu Moldovanovka i bivšeg premijera Sapara Isakova koji je predvodio vladu 2017. i 2018. godine.

Opozicione grupe zauzele su još nekoliko zgrada, među kojima i sjedište gradonačelnika Biškeka i imenovali vršioca dužnosti šefa nacionalne bezbjednosti, državnog tužioca i komandanta glavnog grada, prenosi Rojters.

Prema izvještajima lokalnih medija, guverneri nekoliko provincija podnjeli su ostavke.

Na izborima u nedjelju, stranka Birimdik (jedinstvo), koju predvode pristalice predsjednika Soronbaj Ženbekova, osvojila je 24,45 odsto glasova, prema nezvaničnim rezultatima koje je objavila izborna komisija.

Odmah iza nje je stranka Mekenim Kirgistan (Domovina) sa 23,95 odsto glasova, na čijoj listi su bivši članovi koalicije i bivši poslanici opozicije.

Riskeldi Mombekov, opozicioni kandidat na predsjedničkim izborima iz stranke Ata Mekan, rekao je da je predsjednik obećao poštene izbore, ali nije održao riječ.

Zatražio je od izborne komisije da poništi izbore u roku od 24 sata.

U zemlji od 6,5 miliona ljudi često dolazi do političke nestabilnosti. U posljednjih 15 godina dva predsjednika su svrgnuta u neredima, a treći je u zatvoru nakon razlaza sa nasljednikom.

Bonus video: