Dvadeset šest zemalja pozvale u UN da im se ukinu zapadne sankcije

"Globalna solidarnost i međunarodna saradnja najmoćnije su oružje u borbi i savladavanju Kovida-19", navodi se u zajedničkom saopštenju

1967 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Dvadeset šest zemalja, među kojima su Kina, Rusija, Sjeverna Koreja, Belorusija i Iran, pozvalo je da im se smjesta ukinu sankcije Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja da bi mogli efikasno da se bore u pandemiji koronavirusa.

Obraćajući se juče u ime 26 zemlaja u Odboru za ljudska prava Generalne skupštine UN, kineski ambasador pri UN Džang Džun rekao je da "jednostrane kaznene mjere" krše Povelju UN, multilateralizam i ljudska prava time što "otežavaju da se osigura dobrobit stanovništva u pogođenim zemljama i podrivaju pravo na zdravlje".

"Globalna solidarnost i međunarodna saradnja najmoćnije su oružje u borbi i savladavanju Kovida-19", navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom sinoć.

"Koristimo ovu priliku da pozovemo za potpuno i momentano ukidanje jednostranih prinudnih mjera, da bi se osigurao pun, efikasan i efektan odgovor na Kovid-19 za sve članice međunarodne zajednice", piše u saopštenju država koje su suočene sa sankcijama SAD, Evropske unije i drugih zapadnih zemalja, a tu su, između ostalih, Kuba, Sjeverna Koreja, Iran, Rusija, Sirija i Venecuela.

U saopštenju se navodi da su i generalni sekretar UN Antonio Gutereš i šefica UN za ljudska prava Mišel Bašle pozvali da se ukinu sankcije koje podrivaju kapacitet neke zemlje da odgovori na pandemiju.

SAD i njihovi evropski saveznici kažu da se uvedene sankcije ne odnose na humanitarni sektor, i da su izuzeci uvijek mogući posebno u okviru borbe protiv pandemije.

Dvadeset šest zemalja potpisnica su: Antigva i Barbuda, Angola, Bjelorusija, Burundi, Kambodža, Kamerun, Kina, Kuba, Sjeverna Koreja, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Iran, Laos, Mjanmar, Namibija, Nikaragva, Pakistan, Palestina, Rusija, Sveti Vinsent i Grenadini, Južni Sudan, Sudan, Surinam, Sirija, Venecuela i Zimbabve.

U saopštenju su one kritikovale i "hroničnu u duboko ukorijenjenu rasnu diskriminaciju, poicijsku brutalnost i socijalnu nejednakost".

Naveli su policijska ubistva dvojice Afroamerkanaca Džordža Flojda i Dejkoba Blejka ukazujući da je stopa smrtnosti od Kovida-19 za manjine, posebno za ljude afričkog porijekla neproporcionalno visoka u nekim zemljama.

Bonus video: