Borel: EU strahuje od internacionalizacije sukoba oko Nagorno-Karabaha

"Ulazak regionalnih aktera u sukob ne može biti isključen. Treba spriječiti strano miješanje", rekao je Borel u obraćanju u Evropskom parlamentu u Briselu, pominjući Rusiju i Tursku

4786 pregleda 0 komentar(a)
Borel, Foto: AP Photo
Borel, Foto: AP Photo

Evropska unija strahuje od internacionalizacije sukoba u regionu Nagorno-Karabah sa uključenjem Turske i Rusije, rekao je danas šef evropske diplomatije Žozep Borel.

"Ulazak regionalnih aktera u sukob ne može biti isključen. Treba spriječiti strano miješanje", rekao je Borel u obraćanju u Evropskom parlamentu u Briselu, pominjući Rusiju i Tursku.

U separatističkoj jermenskoj enklavi Nagorno-Karabah, vode se jake borbe između jermenskih i azerbejdžanskih snaga od 27. septembra.

Turska podržava Azerbejdžan i organizovala je velike zajedničke vojne manevere sa azerbejdžanskim snagama početkom avgusta, nekoliko nedjelja prije početka neprijateljstava oko Nagorno-Karabaha.

Rusija ima dobre odnose sa obje zaraćene strane koje snabdijeva sa oružjem, ali je bliskija Jermeniji koja se nalazi u vojnom savezu sa Moskvom.

Borel je rekao da je stav EU jasan, da borbe moraju da prestanu.

"Obje strane treba ponovo da se uključe u pregovore, bez preduslova pod okriljem kopredsjedavajućih Minske grupe Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju", rekao je Borel i naglasio da ne može biti vojnog rješenja za sukob niti spoljnog miješanja.

Pozvao je strane u sukobu da poštuju svoje međunarodne obaveze o zaštiti civilnog stanovništva.

Šef evropske diplomatije je rekao da se već više puta obraćao zaraćenim stranama, i regionalnim silama da traži momentani prekid vatre i bezuslovno ponovo pokretanje pregovora.

"Ali to za sada nije slučaj. Pregovarački sto je prazan 30 godina", rekao je Borel.

Borel je takođe rekao da EU ima "jako malo informacija" sa terena gdje nema posmatrača i da treba paziti na dezinformacije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je pozvaj Jermene i Azerbejdžance da prekinu "tragediju" i založio se za prekid vatre.

Jermenska zajednica mobilisala se danas u Briselu pozivajući EU da djeluje da bi se zaustavili sukobi. Oko 2.000 demonstranata okupilo se u evropskom kvartu i mnogi su osudili evropsku pasivnost.

Bonus video: