Senator Kori Buker se kandidovao za predsjednika SAD

Buker je ušao na već podužu listu kandidata za predsjedničku nominaciju demokrata
543 pregleda 0 komentar(a)
Buker, Foto: Reuters
Buker, Foto: Reuters

Američki senator iz redova Demokratske partije Kori Buker saopštio je danas da će se kandidovati za predsjednika SAD na izborima 2020. godine.

Demokrata iz Nju Džersija je u video poruci pristalicama rekao da će raditi na vraćanju američkog jedinstva u doba dubokih političkih podjela, prenio je Asošiejted pres.

Buker je ušao na već podužu listu kandidata za predsjedničku nominaciju demokrata. Mada se dugo spekulisalo da bi mogao da se kandiduje, on nije među favoritima.

Kladionice za sada daju najveće šanse za nominaciju senatorki Kamali Haris, zatim bivšem potpredsjedniku SAD Džou Bajdenu i bivšem kongresmenu iz Teksas Betu O'Rurku, mada nijedan od njih dvojice nije objavio kandidaturu.

Po kladioničarskim kvotama slijede senatorke Ejmi Kloubačar i Elizabet Voren, kao i nezavisni senator Berni Sanders koji je na prošlim izborima izgubio od Hilari Klinton u trci za nominaciju, a sada još nije objavio kandidaturu.

Tokom ljeta se očekuju prve debate kandidata u okviru Demokratske partije, a zvanična lista kandidata bi trebalo da bude ojbavljena na jesen. U februaru sljedeće će početi prva stranačka glasanja, a kandidat za predsjednika će biti proglašen na konvenciji stranke u julu.

U septembru 2020. bi trebalo da počnu debate kandidata Demokratske partije i Republikanske partije čiji će kandidat gotovo izvjesno biti sadašnji predsjednik Donald Tramp. Izbori će biti 3. novembra 2020.

Bonus video: