Iako je bio prekid vatre: Napad dronom, dva Palestinca poginula

Izraelska vojska je saopštila u jedan sat poslije ponoći da su minobacački projektili ispaljeni na izraelsku teritoriju iz pojasa Gaze. Sirene za protivraketnu odbranu oglasile su se u pograničnim naseljima
0 komentar(a)
Gaza, Foto: Reuters
Gaza, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2018. 10:14h

U novim sukobima izraelske vojske i palestinskih boraca u Gazi poginula su jutros dva Palestinca, 35-godišnji muškarac i njegov maloljetni sin (13), saopštilo je Ministarstvo zdravlja na toj teritoriji.

U palestinskim izvještajima se navodi da je dron izveo taj najnoviji udar, nekoliko sati nakon proglašenja prekida vatre, prenose izraelski mediji.

Izrael je napao Gazu u noći između subote i nedjelje u odgovoru na ispaljivanje minobacačkih projektila nekoliko sati nakon što su Hamas i Islamski džihad proglasili prekid vatre kako bi se zaustavio najozbiljniji sukob dvije strane poslije rata 2014. godine.

Izraelska vojska je saopštila u jedan sat poslije ponoći da su minobacački projektili ispaljeni na izraelsku teritoriju iz pojasa Gaze. Sirene za protivraketnu odbranu oglasile su se u pograničnim naseljima.

U znak odmazde napadnuto je mjesto sa koga su projektili ispaljeni, dodaje se u vojnom saopštenju.

Ubrzo potom ponovo su se oglasile sirene blizu granice i vojska je rekla da je protivraketni sistem Gvozdena kupola presreo jedan projektil.

Vlada Izraela je prethodno prihvatila uslove prekida vatre na koji su Hamas i Islamski džihad pristali preko egipatskih posrednika, uključujući i odluku da prestanu izraelski udari iz vazduha na pojas Gaze.

Izraelska vojska je ukinula i restrikcije duž granice Gaze, naveo je Asošiejted pres.

Vojska je zatvorila popularnu plažu i postavila ograničenja na masovna okupljanja, ali je poslije rekla da će ljetnji kampovi nastaviti da rade kao i obično.

Prihvatajući prekid vatre jedan visoki oficir je rekao da će "činjenice na terenu odlučiti kako će Izrael nastaviti da odgovara".

U noći između petka i subote i potom tokom dana Hamas je ispalio desetine raketa na Izrael, a izraelska vojska je gađala više od 40 meta u pojasu, i prijetio je da izbije rat nakon čitavih nedjelja napetosti zbog masovnih palestinskih protesta duž osjetljive granice.

Dva Palestinca su ubijena u izraelskim udarima iz vazduha u subotu, a troje Izraelaca je ranjeno kada je raketa pala na jednu stambenu zgradu.

Preporučujemo za Vas