oglasila se na tviteru

Greta Tunberg pozvala Amerikance da glasaju za Bajdena

Američki predsjednik, republikanac Donald Tramp, redovno iznosi skeptične stavove o klimi, a polovinom septembra u jeku šumskih požara u Kaliforniji rekao je da će se klima "na kraju ohladiti" sama od sebe, te ga je Bajden nazvao "piromanom"

6584 pregleda 119 reakcija 21 komentar(a)
Tunberg, Foto: AP Photo
Tunberg, Foto: AP Photo

Švedska aktivistkinja za klimu Greta Tunberg pozvala je Amerikance da glasaju za kandidata Demokratske stranke Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima 3. novembra.

"Nikada se nisam angažovala u zauzimanju neke strane u politici. Međutim, naredni američki izbori su iznad tog pitanja", navela je Greta Tunberg (17) na Tviteru.

"U kontekstu stavova o klimi, to je daleko od dovoljnog, a mnogi od vas naravno brane i druge kandidate. Ali na kraju, znate već... Samo se organizujte i uradite da svi glasaju za Bajdena", napisala je mlada Šveđanka.

Američki predsjednik, republikanac Donald Tramp, redovno iznosi skeptične stavove o klimi, a polovinom septembra u jeku šumskih požara u Kaliforniji rekao je da će se klima "na kraju ohladiti" sama od sebe, te ga je Bajden nazvao "piromanom".

Tramp se često rugao Greti Tunberg, za koju je decembra 2019, kada je proglašena za "ličnost godine" časopisa "Tajm", napisao da treba da "zauzda svoj bijes", da se "opusti" i da bi joj bilo bolje da s nekim prijateljem ode u bioskop i "gleda neki dobar stari film".

Bajden je s druge strane hvalio mladu Šveđanku, rekavši u aprilu da treba čuti težnje mladih u oblasti klime.

Prvi put za skoro dva vijeka svog postojanja, naučni časopis Scientific American je zauzeo politički stav i, kritikujući Trampa zbog odbacivanja nauke i njegovog "poricanja" klimatskih promjena, takođe pozvao Amerikance da glasaju za Bajdena.