Bez prijetnji, ali pokazao vojnu silu

Vojna parada u Sjevernoj Koreji, na kojoj je Kim Džong Un svijetu predstavio impresivni vojni arsenal, prema mišljenju analitičara pokazuje da nuklearna prijetnja nije riješena

3724 pregleda 2 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Noćna vojna parada kakva do sada nije zabilježena u Sjevenoj Koreji pokazala je neuobičajeno veliki raspon novog oružja, počev od „čudovišne“ balističke rakete koja je bila zvijezda večeri do borbenih tenkova kakvi ranije nijesu viđeni.

Oružje, koje je vjerovatno i dalje u različitiom fazama razvoja, pružilo je lideru Kim Džong Unu priliku da pokaže svijetu naprednu vojnu silu koji dopunjuju sjevernokorejske ionako impresivne nuklearne i konvencionalne snage praktičnim kapacitetima, kažu ekepsrti.

Kim, prema pisanju Rojtersa na ovaj način hoda tankom linijom, pokušavajući da pojača pritisak na Sjedinjene Države da popuste sankcije a da pritom ne uništi odnos sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom ili partnerima Pjongjanga u Kini.

„Govor Kim Džong Una nije bio prijeteći prema Sjedinjenim Državama, a on je ovog puta čak odlučio da nuklearne snage Sjeverne Koreje nazove odbrambenim“, kazao je za britansku agenciju Brus Klinger, penzionisani CIA analitičar specijalizovan za Sjevernu Koreju. „Jasna poruka je, da suprotno tvrdnjama SAD, nuklearna prijetnja Sjeverne Koreje nije riješena“.

foto: REUTERS

Na snimcima sa parade vide se ogromna interkontinentalna balistička raketa (IBCM) koja je zbog višestrukih bojevih glava vjerovatno smrtonosnija od bilo koje do sada, ogromni raketni nosači, nova generacija raketa za podmornice i napredak u konvencionalnom oružju, kazali su analitičari.

Zvijezda večeri je svakako bila ogromna balistička raketa, kakva do sada nije predstavljena, na jednako velikom lanseru sa 11 osovina.

Sa dimenzijama koje prema procjenama iznose između 25 i 26 metara dužine i 2,5 do 2,9 metara u prečniku, neidentifikovana raketa će biti najveći drumski prenosivi interkontinentalni balistički projektil na svijetu, kazali su vojni analitičari.

Imajući u vidu da raketa Hvasong-16 najveći projektil koji je testirala Sjeverna Koreja, već može da pogodi bilo koje mjesto u Sjedinjenim Državama, najvjerovatnija praktična upotreba nove ICB biće sposobnost da nosi više bojevih glava, kazala je za Rojters Melisa Hanam, zamjenica direktora Otvorene nuklearne mreže.

foto: REUTERS

Mnogo je jeftinije Sjevernoj Koreji da doda bojeve glave nego Sjedinjenim Državama da dodaju presretače, kazao je Džefri Luis iz Džejms Martin centra za studije o neširenju nuklearnog naoružanja.

„Kada bi svaka nova sjevernokorejska interkontinentalna balistička raketa mogla da nosi 3 do 4 bojeve glave, bilo bi nam potrebno oko 12 do 16 presretača za svaku raketu“, objavio je on na Tviteru. „Posljednji put kada su SAD kupila 14 presretača, to je koštalo milijardu dolara“.

Drugi analitičari, međutim smatraju da bi raketa mogla prosto biti dizajnirana da nosi jednu, veću bojevu glavu.

„Veća bojeva glava ne mora da znači više bojevih glava, što je po mom mišljenju tehnologija koju Sjeverna Koreja još nema“, kazao je Kin Dong Jup, bivši oficir mornarice Južne Koreje koji sada radi kao profesor na Univerzitetu Kjungnam u Seulu.

Analitičari kažu da je primjetno i da je Sjeverna Koreja izgradila ogroman novi višecijevni lanser za nove rakete. „Imali su veoma ograničene zalihe raketnih lansera koje su nabavili od Kine“, kazao je analitičar Dejv Smerler, dodajući da je nedostatak vozila ograničio broj raketa koje mogu biti razvijene. „Stoga su lanseri dugih cijevi koje smo imali priliku da vidimo domaće proizvodnje“. Međutim, gabariti nove rakete i njenog nosača imaju i svoje mane, kazao je Markus Šiler, ekspert za rakete stacioniran u Evropi.

„Samo posebni putevi i mostovi mogu izdržati takav teret“, kazao je on. „Nijedna normalna osoba ne bi vozila ovu tempiranu bombu po sjevernokorejskim selima“.

Potrebno je najmanje pola dana da se tako velika raketa napuni gorivom, što otežava brzo raspoređivanje u ratnim uslovima, što znači da je glavna svrha rakete vjerovatno političko upozorenje, smatra Šiler.

Sjeverna Koreja je predstavila i nešto što izgleda kao nova balistička raketa namijenjena za lansiranje sa podmornica, nazvana Pukguksong-4. Analitičari kažu da je Sjeverna Koreja u julu 2019. godine nagovijestila da radi na ovom tipu raketa.

Na paradi su predstavljena i nova i modernizovana oružja za konvencionalnu vojsku Sjeverne Koreje, koja je jedna od najvećih na svijetu.

Sjeverna Koreja je predstavila niz raketnih sistema za višestruko lansiranje i balističkih raketa kratkog dometa, koje su masovno testirane tokom prošle godine.

„Moja najveća briga su bile taktičke rakete kratkog dometa na čvrsto gorivo, čiju proizvodnju je Sjeverna Koreja forsirala proteklih godinu dana“, kazao je Čun Jung Vu, bivši južnokorejski nuklearni pregovarač.

Na paradi su takođe predstavljena nova radarska vozila i nešto što je izgledalo kao potuno novi tenk sa antitenkovskim raketama i bacačima dimnih bombi koje su bolje integrisane u dizajn od ranijih uvezenih modela.

Bonus video: